Tetanèn: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Gedhéné ora owah ,  4 taun kepungkur
→‎top: ganti isi, replaced: sing → kang (7)
(→‎top: éjaan, replaced: petani → wong tani (2), èlmu → ngèlmu (9))
(→‎top: ganti isi, replaced: sing → kang (7))
[[Gambar:Farming-on-Indonésia.jpg|thumb|250px|Gambaran klasik tetanèn ing Indonésia]]
'''Tetanèn''' utawa '''Pertanian''' iku kagiyatan pamanfaatan [[organisme|sumber daya hayati]] singkang diayahi déning [[manungsa]] kanggo ngasilaké bahan [[pangan]], bahan baku [[indhustri]], utawa sumber [[ènèrgi]], sarta kanggo nglola [[lingkungan urip]]é. Kagiatan pamanfaatan sumber daya hayati singkang kalebu sajeroning babagan tetanèn biyasa dimangertèni minangka [[budidaya]] tanduran utawa nenamdur ([[basa Inggris]]: ''crop cultivation'') sarta nggedhèkaké kéwan (''raising''), sanadyan cakupané bisa uga arupa pamanfaatan [[mikroorganisme]] lan bio[[enzim]] sajeroning pangolahan prodhuk lanjutan, kaya pangolahan [[kèju]] lan [[témpé]], utawa saukur [[ekstraksi]] waé, kaya golèk [[iwak]] utawa eksploitasi [[alas]].
 
Pérangan gedhé dhéwé singkang ndunungi donya golèk pangan ing lingkup tetanèn, nanging tetanèn mung nyumbang 4% saka [[Prodhuk domestik bruto|PDB]] donya. Sajarah [[Indonésia]] wiwit mangsa kolonial nganti saiki ora bisa dipisahaké saka sèktor tetanèn lan perkebunan, amarga sèktor-sèktor iki duwé makna singkang wigati banget sajeroning nemtokaké pambentukan manéka realitas ékonomi lan sosial masarakat ing wewengkon-wewengkon Indonésia. Miturut data [[BPS]] taun 2002, babagan tetanèn ing Indonésia nyadiakaké lapangan kerja tumrap 44,3% singkang ndunungi sanadyan mung nyumbang watara 17,3% saka total pametu domestik bruto.
 
Kelompok ngèlmu-ngèlmu tetanèn nyinaoni tetanèn kanthi panyengkuyung ngèlmu-ngèlmu pendhukungé. Inti saka ngèlmu-ngèlmu tetanèn ya iku [[biologi]] lan [[ékonomi]]. Amarga tetanèn tansah kaiket déning ruang lan wektu, ngèlmu-ngèlmu pendhukung, kaya [[ngèlmu lemah]], [[météorologi]], [[tèknik mesin|permesinan tetanèn]], [[biokimia]], lan [[statistika]], uga disinau sajeroning tetanèn. '''Usaha tani''' (''farming'') arupa pérangan inti saka tetanèn amarga nyangkut sakumpulan kagiyatan singkang diayahi sajeroning budidaya. ''[[Petani]]'' utawa '''among tani''' iku sebutan tumrap wong singkang nyelenggarakaké usaha tani, contoné "wong tani tembako" utawa "wong tani iwak". Pelaku budidaya kéwan (''livestock'') kanthi mirunggan sinebut ''peternak''.
 
== Uga delengen ==
352.737

besutan

Menu navigasi