Mahkamah Internasional: Béda antara owahan

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Gedhéné ora owah ,  2 taun kepungkur
ganti isi, replaced: sing → kang (14)
(→‎Kaanggotaan: ganti isi, replaced: ananging → nanging)
(ganti isi, replaced: sing → kang (14))
}}
 
'''Mahkamah internasional''' iku badan yudisial ing Perserikatan Bangsa Bangsa ([[PBB]]), dunungé ing [[kutha]] [[Den Haag]], [[Walanda]]. Mahkamah iki minangka badan kehakiman singkang paling utama sajeroning organisasi [[PBB]]. [[Dewan keamanan]] bisa nyerahaké sawijining sengkéta hukum marang mahkamah.
 
== Sumber-Sumber Hukum ==
Sumber-sumber hukum sig dipigunakaké naika nggawé kaputusan ya iku:
 
a. konvensi-konvensi internasional kanggo ngukuhaké perkara-perkara singkang diakoni déning nagara-nagara singkang lagi sulaya
 
b. kabiasaan internasional minangka bukti praktèk umum singkang ditampa minangka hukum
 
c. azas-azas umum singkang diakoni déning nagara-nagara singkang duwé peradaban
 
d. kaputusan-kaputusan kehakiman lan pendhidhikan saka publisis-publisis singkang paling mumpuni saka warna-warna nagara, minangka cara tambahan kanggo nentokaké peraturan-peraturan hukum
 
Mahkamah bisa nggawé kaputusan “''ex aequo et bono''” (tegesé: miturut apa singkang dianggep adil) yèn pihak-pihak singkang magepokan nyetujoni.
 
== Kaanggotaan ==
 
Mahkamah dumadi saka limalas hakim, singkang dikenal minangka ”anggota” mahkamah. Para hakim mau dipilih déning majelis umum lan dewan keamanan singkang nganakaké pemungutan swara kanthi kapisah. Hakim-hakim dipilih adhedhasar kacakapané, dudu miturut dhasar kabangsan nanging diusahakaké supaya bisa njamin yèn sistem-sisitem hukum singkang paling wigati ing donya diwakili déning mahkamah. Ora ana loro hakim singkang dadi warga nagara saka nagara singkang padha. Hakim-hakim mengku kalungguhan ing sajeroning wektu sangang taun lan bisa dipilih manèh. Para hakim mau ora kena nglungguhi kalungguhan liya samangsa mengku kalungguhan minangka hakim ing mahkamah iki.
 
== Pranala njaba ==
348.872

besutan

Menu navigasi