Basa Koréa: Béda antara owahan

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Gedhéné ora owah ,  2 taun kepungkur
→‎top: ganti isi, replaced: sing → kang (9)
(→‎top: ganti isi, replaced: disebut → karan)
(→‎top: ganti isi, replaced: sing → kang (9))
{{Teks Koréa}}
 
'''Basa Koréa''' (한국어/조선말) iku basa singkang paling akèh dianggo ing [[Koréa]], lan dadi basa resmi [[Koréa Kidul]] lan [[Koréa Lor]]. Basa iki uga dituturaké kanthi luas ing [[Laladan Otonomi Koréa Yanbian|Yanbian]] ing [[Cina]] timur laut. Secara keseluruhan terdapat sakiwa-tengené 78 yuta penutur basa Koréa ing saindhenging donya kalebu kelompok-kelompok gedhé ing [[Uni Sovyèt]], [[Amérika Sarékat|AS]], [[Kanada]] lan [[Jepang]]. [[Klasifikasi]] resmi basa Koréa isih durung disetujoni kanthi universal, nanging dianggep déning akèh wong minangka [[basa isolat]]. Sawetara [[ahli basa]] nglebokaké sajeroning golongan [[basa Altaik]]. Basa Koréa uga akèh mèmper karo [[basa Jepang]] singkang status kakerabatané uga kurang jelas.
 
Sistem panulisan basa Koréa singkang asli — karan [[Hangul]] — minangka sistem singkang [[silabik]] lan [[fonetik]]. Aksara-aksara [[Sino-Koréa]] ([[Hanja]]) uga dipigunakaké kanggo nulis basa Koréa. Sanadyan tembung-tembung singkang paling umum dipigunakaké arupa [[Hangul]], punjul 70% kosakata basa Koréa dumadi saka tembung-tembung singkang diwangun saka [[Hanja]] utawa dijupuk saka basa [[Mandarin]].
 
Huruf iki kawanuhaké déning [[Raja Sejong]] ing [[abad angka 15]], dikenal minangka Hunmin Jeongeum. Nanging istilah Hangul nembé dikenal ing wiwitan [[abad angka 20]]. Sawisé Hangeul dipigunakaké, mung isih tetep dianggo, déné Hangeul dianggo déning wong-wong singkang ora duwé pendhidhikan, wanita lan bocah-bocah.
 
Nanging sajeroning perkembangané, Hangeul tansaya akèh dipigunakaké malah ing [[abad angka 19]] lan wiwitan abad angka 20, panggunaan Hangeul lan Hanja seimbang. Nanging saiki, mung ditemoni ing tulisan-tulisan akademik lan resmi, déné amèh kabèh papan jeneng dalan, petunjuk, malah tulisan-tulisan informal ditulis ing tulisan Hangeul.
 
Basa Koréa sayektiné duwé [[dhialèk|dhialèk-dhialèk]] singkang saling gegandhèngan siji lan sijiné. Saben wewengkon bisa mangertèni dhialèk liyané, kajaba dhialèk [[Jeju|Pulo Jeju]] singkang dianggep kurang bisa dimangertèni déning dhialèk-dhialèk provinsi lainnya.
 
== Rujukan ==
350.349

besutan

Menu navigasi