Sato kéwan: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Gedhéné ora owah ,  3 taun kepungkur
ganti isi, replaced: sing → kang (12)
(→‎top: ganti isi, replaced: srangga → gegremet)
(ganti isi, replaced: sing → kang (12))
| synonyms = * Metazoa <small>[[Haeckel]], 1874</small>
}}
'''Kéwan''', iku [[organisme]] singkang digolongké ing [[karajan (biologi)|karajan]] '''Animalia''' utawa '''Metazoa'''. Kéwan iku [[makluk urip]] singkang ana ing [[Alam Semesta|alam semesta]]. Kéwan bisa kasusun saka siji [[sèl (biologi)|sèl]] ([[uniselular]]) utawa akèh [[sèl]] ([[multiselular]]).
 
Para èlmuwan nglasifikasiaké kéwan dadi 2 golongan utama, ya iku kéwan [[Vertebrata|nduwé balung mburi]] lan kéwan [[Invertebrata|tanpa balung mburi]].
 
* Kéwan singkang nduwé balung mburi diarani [[Vertebrata]].
* Kéwan tanpa balung mburi diarani [[Invertebrata]] utawa [[Invertebrata|Avertebrata]].
 
Kéwan uga diklasifikasiké miturut jinis [[panganané]].
 
* Kéwan singkang panganané [[daging]] diarani kéwan [[karnivora]], contoné: [[asu]], [[kucing]], [[macan]]
* Kéwan singkang panganané [[Tetanduran]] diarani kéwan [[hèrbivor]], contoné: [[wedhus]], [[jaran]]
* Kéwan singkang panganané daging lan tetanduran diarani kéwan [[omnivora]].
* Kéwan singkang panganané [[gegremet]] diarani kéwan [[insektivora]].
 
== Sato Kéwan ==
* [[Asu]], utawa ing basa krama diarani '''segawon''', kalebu bangsané [[karnivora]] lan kulawargané [[mamalia]], ''canidae''.
* [[Banyak]], utawa ing [[Basa Indonésia]] diarani '''Angsa''' kalebu kulawargané [[manuk]], lan sub-kulawarga [[anatidae]].
* [[Babi]], iku sajinis [[sato kéwan|kéwan]] [[ungulata]] singkang moncongé dawa lan irungé lèpèr lan arupa kéwan singkang asal asliné saka [[Eurasia]].
* [[Bèbèk]], uga dikenal kanthi sesebutan [[itik]] ing [[basa Indonésia]]
* [[Cacing]], ya iku [[kéwan]] cilik, kang ora nduwé [[sikil]], awaké bunder, trepes dawa lan ora ana [[tangan]]é.
* [[Gajah]], ya iku [[mamalia]] lan arupa [[kéwan dharat]] gedhé dhéwé ing [[Bumi|donya]].
* [[Garengpung]], utawa '''Gongpérét''' ya iku sato kéwan singkang duwé swara singkang khas lan racaké metu ing akiré [[mangsa udan]].
* [[Iwak]], ya iku kéwan singkang uripé ana ing banyu.
* [[Jangkrik]]
* [[Jaran]]
352.737

besutan

Menu navigasi