Menyang kontèn

Padunung: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  4 taun kepungkur
ganti isi, replaced: sing → kang (25)
(→‎Kapadhetan sing ndunungi: ganti isi, replaced: berkembang → tumuwuh)
(ganti isi, replaced: sing → kang (25))
[[Gambar:Takeshita street view.jpg|thumb|Dalan kang kebak singkang ndunungi Jepang, nagara kanthi kapadhetan singkang ndunungi singkang dhuwur banget]]
[[Gambar:Worldpopulationgrowth-billions.jpg|thumb|Proyeksi tuwuhing singkang ndunungi donya abad iki]]
'''Padunung''' sawijining [[nagara]] utawa laladan bisa dipérang dadi rong pangertèn:
* Wong singkang manggon ing laladan mau
* Wong singkang kanthi ukum '''duwé hak''' manggon ing laladan mau, utawa duwé surat resmi kanggo manggon ing kana, nanging milih manggon ing laladan liya.
 
Sajeroning èlmu [[sosiologi]], singkang ndunungi ya iku kumpulan manungsa kang ngenggoni wewengkon [[géografi]] lan [[ruwang]] tinamtu.
 
Masalah-masalah bab singkang ndunungi disinaoni ing èlmu '''[[Dhémografi]]'''. Manéka warna aspèk perilaku manungsa disinaoni ing [[sosiologi]], [[ékonomi]], lan [[géografi]]. Dhémografi akèh dianggo ing babagan [[pemasaran]], singkang gegandhèngan raket karo unit-unit ékonomi, kaya déné pengècèr nganti pelanggan potensial.
 
== Kapadhetan singkang ndunungi ==
[[Gambar:Growthbydevelopedvslessdeveloped.jpg|thumb|Tuwuhing singkang ndunungi luwih dhuwur ing nagara tumuwuh (abang) katimbang ing nagara maju (biru)]]
[[Kapadhetan singkang ndunungi]] diitung kanthi: mara cacahing singkang ndunungi karo jembar wewengkon singkang dipanggoni.
Sawetara pengamat masarakat percaya yèn konsèp kapasitas amot uga lumaku sajeroning nyinaoni bab singkang ndunungi bumi, ya iku singkang ndunungi singkang ora kakontrol bisa njalari [[katastrofi Malthus]]. Sawetara pengamat liyani ora percaya marang panemu iki. Grafik ing ngisor nuduhaké [[mundhaké logistik]] singkang ndunungi.
 
Nagara-nagara cilik lumrahé duwé kapadhetan singkang ndunungi paling dhuwur, ing antarané: [[Monako]], [[Singapura]], [[Vatikan]], lan [[Malta]]. Nagara gedhé singkang duwé kapadhetan singkang ndunungi dhuwur antarané [[Jepang]] lan [[Bangladesh]].
<!--
=== Piramida penduduk ===
|[[Gambar:World population increase history.svg|thumb|Cepeting tuwuh 1950-2010]]
|}
Adhedhasar èstimasi kang ditrebitkan déning [[Biro Sensus Amérika Sarékat]], singkang ndunungi donya ngancilk angka 6,5 milyar jiwa ing tanggal 26 Fèbruari 2006 jam 07.16 WIB. Saka watara 6,5 milyar singkang ndunungi donya, 4 milyar ing antarané manggon ing [[Asia]]. Pitu saka sepuluh nagara kanthi singkang ndunungi paling akèh ing donya dumunung ana ing Asia (sanadyan Ruslan dumunung ing Éropah).
<!--
Sejalan dengan proyeksi populasi, angka ini terus bertambah dengan kecepatan yang belum ada dalam sejarah. Diperkirakan seperlima dari seluruh manusia yang pernah hidup pada enam ribu tahun terakhir, hidup pada saat ini.
Pada tanggal 19 Oktober 2012 pukul 03.36 WIB, jumlah penduduk dunia akan mencapai 7 milyar jiwa. [[Badan Kependudukan PBB]] menetapkan tanggal 12 Oktober 1999 sebagai tanggal dimana penduduk dunia mencapai 6 milyar jiwa, sekitar 12 tahun setelah penduduk dunia mencapai 5 milyar jiwa.
-->
Ing ngisor iki peringkat nagara-nagara ing donya adhedhasar cacahing singkang ndunungi (2005):
# Républik Rakyat Tiongkok (1.306.313.812 jiwa)
# India (1.103.600.000 jiwa)
352.737

besutan