Sèl (biologi): Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
6 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
ganti isi, replaced: disebut → karan (3)
c (→‎Nukleus: clean up, replaced: protein → protéin using AWB)
(ganti isi, replaced: disebut → karan (3))
 
=== Sitoplasma ===
Fungsi utama kauripan dumadi ing sitoplasma[[Sitoplasma]]. Mèh kabèh kagiyatan [[metabolisme]] dumadi ing njeron ruangan kanthi isi cuwèran kenthel iki. Ing njero sitoplasma ana [[organel]]-organel sing mlayang-layang ing cuwéran kenthel (arupa [[koloid]], nanging ora homogen) sing disebutkaran ''matriks''. Organel iki sing nglakoni akèh fungsi kauripan: [[sintesis bahan]], [[respirasi]] (pangrombakan), panyimpenan, sarta réaksi marang rangsang. Sapérangan gedhé prosès ing njero sitoplasma diatur kanthi [[enzim]]atik.
 
Saliyané organel, ana uga vakuola[[Vakuola]], butir-butir glepung, butir silikat lan manéka warna prodhuk sékundhèr liya. Vakuola nduwé peran wigati minangka papan panampungan prodhuk sékundhèr sing wanguné cuwèr, saéngga disebutkaran uga 'cuwèran sèl'. Cuwèran sing ngisi vakuola béda-béda, gumantung papan lan fungsi sel.
 
=== Nukleus ===
=== Organel ===
 
Manungsa nduwé akèh organ sing béda-béda kaya jantung, paru-paru lan lambung, sing fungsiné uga béda-béda. Semana uga sel. Sèl nduwé ''organ'' sing disebutkaran '''[[organel]]''' (ateges 'organ cilik').
 
Ing ngisor iki manéka warna organel ing njero sèl (mliginé sitoplasma):
352.737

besutan

Menu navigasi