Kéwan nggayemi: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Gedhéné ora owah ,  4 taun kepungkur
ganti isi, replaced: arupi → wujud (3)
c (→‎Piranti Pencernaan: clean up, replaced: protein → protéin (2) using AWB)
(ganti isi, replaced: arupi → wujud (3))
Lambung ruminansia kawangun saking ''rumen'' ''(weteng ageng)'', ''retikulum'' ''(weteng gala)'', ''omasum'' ''(weteng lutab)'', kaliyan ''abomasum'' ''(weteng masam)''.<ref name="internet1"/> ''Abomasum'' punika minangka ingkang dados lambung saéstunipun ingkang ugi dipungadhahi mamalia sanèsipun.<ref name="internet1"/> Ing lambung dipunkasilaken [[baktèri]] ingkang ngasilaken [[enzim]] selulase.<ref name="internet2"/> Enzim punika ginanipun ngrombak selulosa dados [[asam lemak]]. Nanging, ing ''abomasum'' ingkang asifat asam baktèri boten saged gesang, saéngga baktèri punika mati.<ref name="internet2"/> Lajeng dipuncerna dados sumber [[protéin]] kanggé kéwan ruminansia. Dadosipun, kéwan ruminansia punika ugi mbetahaken asam amino kados manungsa.<ref name="internet2"/> Asam lemak sarta protéin punika ingkang dados bahan baku kanggé mbentuk [[susu]] ing badan sapi.<ref name="internet2"/>
 
Usus ing sapi dawa sanget, usus alusipun saged ngantos 4 m.<ref name="internet2"/> Punika dipunprabawani déning panganan ingkang kathahipun saking serat (selulosa).<ref name="internet2"/> Enzim selulase ingkang dipunkasilaken déning baktèri punika boten namung kanggé ncerna selulosa dados asam lemak, nanging ugi saged ngasilaken [[biogas]] ingkang arupiwujud CH4 ingkang dipun-ginakaken sumber ènergi alternatif.<ref name="internet2"/>
 
== Mékanisme Pencernaan ==
 
Panganan ingkang arupiwujud sesuketan ingkang sampun dimamah ing salebeting lambé lajeng mlebet ing ''rumen'' liwat esophagus.<ref name="internet1"/> Panganan kasebat disimpen sawatawis ing pérangan ''rumen''.<ref name="internet1"/> Salajengipun, panganan punika tumuju ''retikulum'' kaliyan dicerna ing selebetipun. Panganan ingkang sampun dicerna diwedalaken malih ing lambé.<ref name="internet1"/> Ing salebeting lambé dimamah malih lajeng dileg malih tumuju ''retikulum''. Prosès punika dipunwastani '''memamah biak'''.<ref name="internet1"/> Lajeng panganan mlebet ing ''omasum'', ing mriki toya dipunserep. Panganan dipunlajengaken tumuju ''abomasum''.<ref name="internet1"/> Ing Abomasum panganan dipuncerna lajeng mlebet ing usus alus ingkang lajeng dipunserep sari-sari panganan.<ref name="internet1"/> Déné sisa panganan ingkang boten dipunserep dipunkintun tumuju usus ageng.<ref name="internet1"/> Sasampunipun toyanipun dipunserep, sisa panganan ingkang sampun arupiwujud ampas lajeng dipunwedalaken liwat [[anus]].<ref name="internet1"/>
 
== Cathetan suku ==
352.737

besutan

Menu navigasi