Materi peteng: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
1 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
→‎top: ganti isi, replaced: ananging → nanging
(Mbalèkaké owahan 1405258 déning Nfmia (rembugan))
(→‎top: ganti isi, replaced: ananging → nanging)
 
{{Kosmologi}}
'''Materi peteng''' ya iku [[materi]] kang ora bisa dideteksi nganggo [[radiasi]] kang dipancaraké utawa penyerapan radiasi saka materi iku dhéwé, anangingnanging anané bisa dibuktikaké saka efek [[gravitasi]] materi-materi kang katon kaya ta [[bintang]] lan [[galaksi]]. Dikira-kira anané materi iki ning [[alam dunya]] kaya efek gravitasi kang sok nunjukaké manawa sebeneré ana materi liya kang luwih akèh manèh, sing bisa diemati langsung. Materi peteng sok bisa nggawe ketidakkonsistenan sakjeroné téyori [[dentuman dahsyat]].
 
Ana orané materi peteng iki bisa nentukaké [[takdir akir saka alam dunya]]. Kita ngerteni manawa saiki alam semesta kena pengembangan amarga cahya saka benda langit kang luwih menunjukaké anané [[pergeseran merah]]. Akehé materi biyasa kang katon ning alam semesta ora cukup kanggo nggawe gravitasi mandhekaké pengembangan, lan amarga iku. Pengembangan bakal dikelakon saterusé karo anané materi gelap. Lumrahé, gunggungé materi peteng kang cukup ning alam donya bisa menyebabaké pengembangan alam semesta mandek, malah bisa sawaliké (kang akiré nggawe ana [[Big Crunch]]). Ning kedadian kang ana, saiki akèh pamanggihan manawa obahan-obahan alam dunya didominasi déning komponèn liyané, [[ènergi gelap]].
352.737

besutan

Menu navigasi