Temulawak: Béda antara owahan

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
14 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: genus → génus, obat-obatan → usada (2), ordo → ordho, dhaérah → tlatah
(→‎top: éjaan, replaced: genus → génus, gede → gedhé)
(éjaan, replaced: genus → génus, obat-obatan → usada (2), ordo → ordho, dhaérah → tlatah)
[[Gambar: Curcuma, jardins du muséum 03.JPG|thumb|200px| Kembang Temulawak]]
 
'''Temu lawak''' (''Curcuma xanthorhiza'' L.) (en:''Java Turmeric'')<ref name="internet1">[http://www.bppt.go.id/index.php?option=com_content&view=article&id=741:lindungi-temulawak-indonesia&catid=56:bioteknologi-dan-farmasi Temu lawak ikon herbal Indonesia]</ref> iku tanduran obat-obatanusada sing kagolong sajeroning suku [[pala kapendhem]] (''temu-temuan'') ([[Zingiberaceae]]). Tanduran iki asalé saka [[Indonésia]], mliginé Pulo [[Jawa]].
 
Ing Jawa, tanduran iki diarani '''temulawak''', ing [[Sunda]] diarani '''koneng gedhé''', déné ing [[Madura]] diarani '''temu labak'''.
 
Tanduran temu lawak bisa tuwuh dhuwuré nganti 2 m, duwé kembang awarna kuning. Oyod temulawak (rimpang) asring digunakaké minangka bahan obat-obatanusada tradhisional.
 
== Morfologi ==
* Gagang
 
Temulawak kalebu jinis tanduran hèrba sing gagangé semu lan dhuwuré bisa nganti 2-2,5 mèter, wernané [[ijo]] utawa coklat peteng.<ref name="internet3"/> Godhongé padha nutupi nganti kawangun gagang.<ref name="internet3"/> Temulawak bisa urip apik ing dhaérahtlatah dhataran cendhèk nganti dhuwur 750 mèter sadhuwuré lumah segara.<ref name="internet3"/>
 
* Godhong
352.737

besutan

Menu navigasi