Kastil Malbork: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
12 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: kasebut → mau (2)
(éjaan, replaced: dipunbangun → dipunyasa (2))
(éjaan, replaced: kasebut → mau (2))
}}
 
'''Kastil Malbork''' utawi '''Kastil Marienburg''' punika satunggaling [[kastil]] ingkang mapan wonten ing caketing ''Polen Tri-City Gdansk'', [[Sopot]], lan [[Gdynia]] mliginipun wonten ing pinggiring [[Kali Nogat]] sisih tenggara, [[Polen]] <ref name="internet1">[http://www.diwarta.com/malbork-castle-si-saksi-perkembangan-polandia/989/], Kastil Malbork si saksi perkembangan Polen (dipun-akses tanggal 21 November 2012).</ref>. Kastil Malbork dipunyasa ing [[Prusia]] déning [[Orde Teutonik]] minangka [[ordensburg]] nalika [[taun]] 1274. Kastil punika dipunparingi nama ''Marienburg'' ingkang kanthi harfiah ''Mary Castle'' ingkang ateges ''Kastil Maria''. Kutha ingkang madeg wonten ing kiwa tengenipun Kastil Malbork dipunwastani Marienburg. Ananging awit saking [[taun]] 1945 sasampunipun 173 taun kepengker, pérangan sakingpéranganing [[Polen]] kasebutmau kawéntar kanthi nama '''Malbork'''. Kastil punika tuladha klasik saking [[bètèng]] [[abad]] tengahan lan kalebet [[watu bata]] paling ageng sak-[[donya]] kanggé ''bètèng gothic''. Kastil Malbork kadaftar wonten ing [[UNESCO]] minangka [[bètèng]] lan [[musiyum]] ''(Castle of the Teutonic Order in Malbork)''. ing satungggaling [[Situs Warisan Donya]] nalika [[Dhésèmber]] 1997 <ref name="internet2">[http://www.htysite.com/P-kastil.htm], (id) http://www.htysite.com (dipun-akses tanggal 21 November 2012).</ref>.
 
== Pérangan kastil ==
Kastil ingkang kadamel saking [[watu bata]] punika kapérang dados tiga pérangan ingkang kapisah dados pérangan nginggil, pérangan tengah, lan pérangan ngandhap. Ingkang misahkaken pérangan kasebutmau punika parit garing lan [[menara]]. Kastil Malbork dinggeni déning 3.000 tentara kanthi wiyaing tembok dumugi 52 [[are]] (21 ha), kaping sekawan langkung ageng tinimbang [[Kadhaton Windsor]]. Wonten ing kastil punika ugi wonten kamar-kamar minangka papan kanggé saré, griya-griya, gudang senjata, [[pawon]] lan [[gréja]] <ref name="internet2"/>.
 
[[Perang Dunia II]] [[taun]] ndadosaken Kastil Malbork risak langkung saking setengahing pérangan yasan. Lajeng tambah parah malih awit saking kobongan ingkang kadadosan nalika taun 1959. Katedral mliginipun kantun puing-puing. Kastil Malbork dipunyasa malih nalika [[taun]] 1962. Kathah wisatawan ingkang dugi dhateng Kastil Malbork amargi saben wulan ing papan punika asring wonten aréna pameran [[seni]] lan aréna atraksi wisata <ref name="internet2"/>.
352.737

besutan

Menu navigasi