Pananggalan Hijriyah: Béda antara owahan

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
9 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: ka- → angka (3)
(→‎Panentuan Taun 1 Kalèndher Islam: éjaan, replaced: paling tuwa → tuwa dhéwé)
(éjaan, replaced: ka- → angka (3))
Faktané, siklus sinodik wulan duwé variasi. Cacahing dina sajeroning sak wulan sajeroning Pananggalan Hijriyah gumantung ing posisi [[rembulan]], bumi lan srengéngé. Umur rembulan sing ngancik 30 dina trep karo dumadiné rembulan anyar (new moon) ing [[titik apooge]], ya iku jarak paling adoh antara rembulan lan bumi, lan ing wektu sing bebarengan, bumi dumunung ing let paling cedhak karo srengéngé [[(perihelion)]]. Sauntara iku, sak wulan sing lumangsung 29 dina trep karo wektu dumadiné rembulan anyar ing [[perige]] (let paling cedhak rembulan karo bumi) kanthi bumi dumunung ing titik paling adoh saka srengéngé (aphelion). Ing kéné katon yèn umur wulan ora tetep nanging owah-owah (29 - 30 dina) miturut karo kedhudhukan katelu ''bandha langit'' kasebut ([[rembulan]], [[Bumi]] lan [[Srengéngé]])
 
Panentuan awal wulan (''new moon'') ditandani déning munculé penampakan (visibilitas) Rembulan Sabit pisanan (''hilal'') sawisé wulan anyar (konjungsi utawa ''ijtimak''). Ing fase iki, rembulan angslup sawetara wektu sawisé angslupé srengéngé, saéngga posisi hilal dumunung ing ufuk kulon. Yèn hilal ora bisa dideleng ing dina ka-angka 29, cacahing dina ing wulan kasebut dibulatna dadi 30 dina. Ora ana aturan mirunggan wulan-wulan ngendi waé sing duwé 29 dina, lan ngendi sing duwé 30 dina. Kabèh gumantung marang penampakan hilal.
 
== Jeneng-jeneng wulan ==
 
== Sajarah ==
Kapan diwiwiti taun '''1 Hijriyah''' ya iku 6 taun sawisé séda [[Muhammad]]. Sanadyan mangkono, sistem sing ndhasari Pananggalan Hijriyah wis ana wiwit jaman pra-Islam, lan sistem iki direvisi ing taun ka-angka 9 kalamangsa Madinah.
 
=== Sistem kalèndher pra-Islam ing Arab ===
 
=== Revisi penanggalan ===
Ing era kenabian Muhammad, sistem pananggalan pra-Islam dipigunakaké. Ing taun ka-angka 9 sawisé [[Hijrah]], mudhun ayat 36-37 Surat [[At-Taubah]], sing nglarang nambahaké dina (interkalasi) ing sistem penanggalan.
 
=== Panentuan Taun 1 Kalèndher Islam ===
352.737

besutan

Menu navigasi