Piyul: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
9 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: ka- → angka (3)
(→‎Sajarah: éjaan, replaced: paling tuwa → tuwa dhéwé (2))
(éjaan, replaced: ka- → angka (3))
Miturut cathetan \bkuna\b bangsa [[Aria]] ing [[India]], Raja [[Ravana]] saka nagari [[Sri Lanka]] nyiptakaké sawijiningé piranti [[musik]] kang nganggo senar-busur kang diarani Ravanastron, 5000 taun kapungkur. Nalika abad 1, Ravanastron nyebar nganti tekan [[Afghanistan]] lan [[Pèrsi]]. Nalika jaman karajan Tokharistan ing [[Afghanistan]], wujudé Ravanastron malih dadi wujud ''Pipa'' (piranti musik petik saka [[Tiongkok]]), papan ndhuwure rata, gegere asalé saka kayu wutuh kang diukir cekung, rada alus titi larase lan resonansine rada gedhé. Nalika abad 7, ravanastron nyebar nganti Arab lan nalika jaman Islam ravanastron jenengé malih dadi Rebab.<ref name="internet1"/>
 
Piyul kang wujudé kaya saiki (moderen) diwiwiti saka nagara [[Italia]], pase ing Italia lor nalika abad ka-angka 16, ing kutha [[plabuhan]] [[Venice]] lan [[Genoa]] kang dadi dalan tumuju [[Asia Tengah]] lewat dalan lor.
 
Wujudé piyul kang modhèrn wis kena prabawa saka piranti-piranti [[musik]], mliginé saka nagara-nagara Arab.<ref>{{cite web
}}</ref>
 
Abad ka-angka 18, piyul digawé béda banget karo sadurungé, mliginé ing ukuran dawa lan pojok ing gulu piyul. Wujud kang saiki dadi standar wujud piyul sadonya. Bedane wujud piyul jaman biyèn lan saiki ndadèkaké suwara kang kabentuk uga béda , nanging sing dianggo pathokan utawa standar wujud piyul ya iku wujud piyul kang saiki.<ref>{{cite web
|title=Violin changes by 1800
|url=http://rperras.tripod.com/id42.htm|author=Richard Perras
Ukuran piyul diwiwiti saka ukuran paling cilik 1/16, 1/10, 1/8, 1/4, 2/4 (1/2), 3/4, lan piyul kanggo wong enom 4/4. Ana uga piyul kang ukurané 1/32 kang ukurané cilik banget.
 
Dawané awak (gulu ora kaetung) piyul kang ukurané 4/4 kurang luwih 36&nbsp;cm (utawa luwih cilik miturut modhèl saka abad ka-angka 17). Piyul 3/4 dawané 33&nbsp;cm, 1/2 dawané 30&nbsp;cm. Minangka kanggo mbandhingaké viola wutuh dawané 40&nbsp;cm.
 
Kanggo nentokaké ukuran piyul kang pas kanggo bocah, biyasané bocah iku dikongkon nyekel piyul lan tangané kudu nyandhak tekan pucuk gulungan sirah piyul.
352.737

besutan

Menu navigasi