Malaria: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
7 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: luwih saka → punjul, panyakit → lelara, panyebab → jalaran, sacara → kanthi (3)
(éjaan, replaced: kedadéyan → kadadéan, manusia → manungsa, utamané → mligi, klebu → kalebu)
(éjaan, replaced: luwih saka → punjul, panyakit → lelara, panyebab → jalaran, sacara → kanthi (3))
[[Gambar:P vivax trophozoite4.jpg|thumb|200px|Sel getih abang sing kainfèksi déning ''P.vivax'']]
 
'''Malaria''' iku sajinis [[panyakitlelara nular]] sing ngakibataké watara 350-500 yuta wong kainfèksi lan luwih sakapunjul 1 yuta mati saben taun, mligi ing laladan [[tropis]] lan ing [[Afrika]].
 
Kanggo panemuan ngenani panyebabjalaran malaria, sawijining dhokter militèr Prancis [[Charles Louis Alphonse Laveran]] dianugerahi [[Bebungah Nobèl kanggo Fisiologi lan Medis]] ing taun [[1907]].
 
== Sebab lan gejala ==
Pangobatan malaria gumantung marang jinis parasit lan résistènsi parasit marang [[klorokuin]].
 
Kanggo sawijining serangan malaria falciparum akut kanthi parasit sing résisten marang klorokuin, bisa diwènèhi kuinin utawa kuinidin sacarakanthi intravena. Sajeroning jinis malaria liyané arang kadadéan résistènsi marang klorokuin, amarga saka iku racaké diwènèhi klorokuin lan primakuin.
 
Prinsip pananganan malaria sacarakanthi umum ya iku yèn tanpa komplikasi diwènèhi peroral artesunat kombinasi karo amodiakuin (artesdiakuin) utawa coartem utawa duo-cotexcin, déné malaria kanthi komplikasi diwènèhi artesunat 2,4 mg/kgbb ing jam ka 0 - 12 - 24 - 72 lan saterusé nganti pasien bisa diterapi sacarakanthi oral utawa digunakaké artemeter 3,2 mg/kgbb diterusaké nganggo 1,6 mg/kgbb.
 
== Réferènsi ==
352.737

besutan

Menu navigasi