Ostrali: Béda antara owahan

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
9 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: pérangan saka → péranganing, Padunungé → Sing ndunungi (2), padunung → sing ndunungi
(éjaan, replaced: Etimologi → Ètimologi, Selandia Anyar → Niu Selan)
(→‎top: éjaan, replaced: pérangan saka → péranganing, Padunungé → Sing ndunungi (2), padunung → sing ndunungi)
}}
 
'''Ostrali''' iku salah sawiji nagara gedhé ing kidul. Kutha krajané ya iku [[Canberra]]. PadunungéSing ndunungi kira-kira ana 20 yuta. Ostrali gadhah nagara tanggané antarané ing sisih lor [[Indonésia]], [[Timor Wétan]], lan [[Papua Nugini]], ing sisih lor-wétan [[Solomon Islands]], [[Vanuatu]], lan [[New Caledonia|Kaledonianyar]] lan ing sisih kidul-wétan [[Niu Selan|Selandianyar]].
 
Dharatan Ostrali wis didunungi manungsa punjul 42,000 taun déning [[Padunung asli]].<ref>[http://news.softpedia.com/news/Both-Aborigines-and-Europeans-Rooted-in-Africa-54225.shtml Padunung Asli (Aborigin) Australia lan Asal Éropah ing Afrika - 50,000 taun kapungkur]</ref> Sawisé ditekani sacara sporadis déning para nelayan saka lor lan sabanjuré tinemu déning wong [[Éropah]] ya iku panjelajah [[Walanda]] ing taun [[1606]],<ref>MacKnight, CC (1976).''Lelaku menyang Marege: ''Macassan Trepanger'' ing Australia Lor.'' Melbourne University Press</ref> saparo tlatah pérangan wétan sabanjuré di akoni déning [[Karajan Inggris]] ing taun [[1770]] lan wiwitané kanggo nampung wong ukuman ''[[penal transportation]]'' minangka pérangan sakapéranganing koloni [[New South Wales]], wiwit tanggal [[26 Januari]] [[1788]].
 
Nalika cacahing padunungsing ndunungi tansaya akèh, tlatah anyar wiwit dibukak ing abad ka-19, ya iku lima laladan otonom koloni Inggris.
 
Ing tangal [[1 Januari]] [[1901]], enem koloni gabung dadi [[Federasi Australia|fédherasi]], lan Persemakmuran Ostrali banjur kawangun. Wiwit dadi fédherasi, Ostrali nganut sistem pulitik dhémokrasi liberal lan tetep sajeroning Kasaraharjan utawa [[Commonwealth realm]]. Kutha krajané ya iku [[Canberra]], dumunung ing ''[[Australian Capital Territory]]'' (ACT). PadunungéSing ndunungi ana 21 yuta jiwa, lan akèh-akèhé ngumpul ing kutha-kutha [[Sydney]], [[Melbourne]], [[Brisbane]], [[Perth, Western Australia|Perth]], lan [[Adelaide]].
 
== Ètimologi ==
348.872

besutan

Menu navigasi