Kéwan nggayemi: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
3 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
éjaan, replaced: alat → piranti, Alat → Piranti, energi → ènergi, klompok → golongan (2), nggadhahi → gadhah (2)
(→‎Alat Pencernaan: éjaan, replaced: dèning → déning (2))
(éjaan, replaced: alat → piranti, Alat → Piranti, energi → ènergi, klompok → golongan (2), nggadhahi → gadhah (2))
[[Tragulidae]] {{br}}
}}
'''Kéwan nggayemi''' (''ruminansia'') inggih punika klompokgolongan [[kéwan]] mamalia ingkang saged mamah panganan ping kalih, saéngga klompokgolongan kéwan punika dipunwastani kéwan pemamah biak.<ref name="internet1">[http://id.shvoong.com/exact-sciences/biology/2162354-sistem-pencernaan-makanan-pada-hewan/ Pencernaan hewan ruminansia](dipunundhuh 30 November 2012)</ref> Ing sistem klasifikasi manungsa kaliyan ruminansia punika nggadhahigadhah ciri ingkang sami saking sistem pencernaanipun.<ref name="internet1"/> Tuladhanipun kéwan pemamah biak inggih punika [[sapi]], [[kebo]], [[kelinci]], [[kancil]], [[wedhus]], [[kidang]], [[bison]], lan [[jerapah]].<ref name="internet2">[http://www.pojok-vet.com/Peternakan/sistem-dan-proses-pencernaan-pada-hewan-ruminansia.html Pencernaan Ruminansia](dipunundhuh 30 November 2012)</ref>
 
== AlatPiranti Pencernaan ==
 
Kéwan pemamah biak nggadhahigadhah alatpiranti pencernaan, kados ta rongga lambé ([[untu]]), [[esophagus]], [[lambung]], kaliyan [[usus]].<ref name="internet1"/> Untu ruminansia wonten jinis untu geraham ingkang ageng. Untu punika ginanipun kanggé nggiling kaliyan nggiles, sarta mamah sesuketan ingkang ngandhut [[selulosa]] ingkang awrat dipuncerna.<ref name="internet1"/>
 
Rantaman untu sapi :
Lambung ruminansia kawangun saking ''rumen'' ''(weteng ageng)'', ''retikulum'' ''(weteng gala)'', ''omasum'' ''(weteng lutab)'', kaliyan ''abomasum'' ''(weteng masam)''.<ref name="internet1"/> ''Abomasum'' punika minangka ingkang dados lambung saéstunipun ingkang ugi dipungadhahi mamalia sanèsipun.<ref name="internet1"/> Ing lambung dipunkasilaken [[baktèri]] ingkang ngasilaken [[enzim]] selulase.<ref name="internet2"/> Enzim punika ginanipun ngrombak selulosa dados [[asam lemak]]. Ananging, ing ''abomasum'' ingkang asifat asam baktèri boten saged gesang, saéngga baktèri punika mati.<ref name="internet2"/> Lajeng dipuncerna dados sumber [[protein]] kanggé kéwan ruminansia. Dadosipun, kéwan ruminansia punika ugi mbetahaken asam amino kados manungsa.<ref name="internet2"/> Asam lemak sarta protein punika ingkang dados bahan baku kanggé mbentuk [[susu]] ing badan sapi.<ref name="internet2"/>
 
Usus ing sapi dawa sanget, usus alusipun saged ngantos 4 m.<ref name="internet2"/> Punika dipunprabawani déning panganan ingkang kathahipun saking serat (selulosa).<ref name="internet2"/> Enzim selulase ingkang dipunkasilaken déning baktèri punika boten namung kanggé ncerna selulosa dados asam lemak, nanging ugi saged ngasilaken [[biogas]] ingkang arupi CH4 ingkang dipun-ginakaken sumber energiènergi alternatif.<ref name="internet2"/>
 
== Mékanisme Pencernaan ==
352.737

besutan

Menu navigasi