Borough (New York City): Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
1 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: secara → kanthi (3), béntèn → bènten, sanesipun → sanèsipun (2)
(éjaan, replaced: asmanipun → namanipun (2), dipungantos → dipun-gantos, dipunginaaken → dipun-ginakaken (3), dunia → donya, eksekutif → èksekutif (2), legislatif → lègislatif (2), . → .)
(éjaan, replaced: secara → kanthi (3), béntèn → bènten, sanesipun → sanèsipun (2))
 
[[Gambar:New York City Demographics 01 500px Julius Schorzman-yellowbrooklyn.png|300px|thumb|right|Persentase penduduk New York City di pendhak borough: '''[[Manhattan|<font color="blue">Manhattan</font>]]''', '''[[Brooklyn|<font color="FFCC00">Brooklyn</font>]]''', '''[[Queens|<font color="#F18638">Queens</font>]]''', '''[[Bronx|<font color="red">The Bronx</font>]]''' dan '''[[Staten Island|<font color="purple">Staten Island</font>]]''' ]]
[[New York City]], salah satunggaling [[pratélan kutha ingkang agéng ing donya|kutha terbesar di donya]], kapérang dados gangsal borough. Sebuah '''borough''' inggih punika suatu wujud pamaréntahan mliginipun ingkang mimpin gangsal pérangan konstituén ménika saking [[Sajarah New York City (1898-1945)|kutha terkonsolidasi]]. Secara teknis ing ngandapipiun Hukum Praja New York, sebuah "borough" inggih punika suatu [[penggabungan munisipal]] ingkang dipunbéntuk ketika sebuah county gégayutan kaliyan kutha lan désa gabungan ing salébéting.{{Citation needed|date=April 2010}} Punika sangat béntènbènten saking wujud pamaréntahan [[borough]] ingkang dipunterapakèn ing wewengkon sanèsipun ing [[Tri-State Region]] lan [[Borough (Amérika Sarékat)|laladan sanèsipun ing Amérika Sarékat]].
Kaliyan sebuah skyline ingkang dipuntepang ing sadaya donya lan langkung saking 8.3 yuta tiyang.<ref>http://www.nycgo.com/neighborhoods/</ref>
== Latar belakang ==
New York City asring dipunsebat secarakanthi sadayanipun dados gangsal Borough (''the Five Boroughs''); sebutan punika dipun-ginakaken kanggé nyebat New York City tanpa ambigu, supados boten nyiptakaken kebingungan kaliyan borough katamtu utawi kaliyan [[wewengkon metropolitan New York|wewengkon metropolitan ingkang langkung ageng]]. Sebutan punika asring dipun-ginakaken déning politisi kanggé ngalihaken fokus ing [[Manhattan]] lan manggenaken ingkang gangsalipun borough kasebut ing salebeting aktivitas pulitik ingkang adil. Sebatan Borough Terluar (''Outer Boroughs'') dipun-ginakaken kanggé nyebut sadaya borough kajaba Manhattan (Meskipun punjer géografis kutha punika manggèn ing perbatasan [[Brooklyn]]/[[Queens]]).
Boten kadas kutha-kutha ing [[Amérika Sarékat]] ingkang madeg ing sebuah [[County (Amérika Sarékat)|county]] tunggal, manjang sebagian ing nagara sanès, utawi nggadahi county piyambak, saben-saben saking gangsal borough New York City madeg kaliyan county [[New York|praja New York]]:
 
{{Borough di NYC}}
Sedaya borough dipunbentuk ing taun 1898 ngantos konsolidasi, ing wates kutha ing wanci punika dipuntetepaken. Borough the Bronx wiwiti punika pérangan saking New York County ingkang sadèrèngipun dipunparingake déning [[Westchester County]], ngantos Bronx County dipunbentuk taun [[1914]]. Borough Queens wiwité namung madeg saking pérangan barat Queens County ingkang langkung ageng , ngantos [[Nassau County, New York|Nassau County]] dipunbentuk déning pemberian tanah saking Queens County ingkang nglingkupi tiga kutha pérangan timur taun [[1899]]. Borough Staten Island secarakanthi resmi namanipun Borough Richmond ngantos namanipun dipun-gantos ing taun [[1975]] kanggé merefleksiaken sebutanipun ingkang umum ing masarakat.
Saben-saben borough dipunwakili déning [[Présidhèn Borough]] lan, kaliyan sanesipunsanèsipun Manhattan, nggadahi sebuah balai borough (fungsinya sami lan menetap ing [[Manhattan Municipal Building]]). Sejak penghapusan [[Dewan Pertimbangan New York City|Dewan Pertimbangan]] taun [[1990]] (amargi [[Dewan Pertimbangan City of New York v. Morris|kepemimpinan]] [[Mahkamah Agung Amérika Sarékat|Mahkamah Agung AS]] taun 1989<ref>[http://www.law.cornell.edu/supct/html/historics/USSC_CR_0489_0688_ZS.html Cornell Law School Supreme Court Collection: Board of Estimate of City of New York v. Morris], [[Cornell Law School]]. Accessed September 11, 2008.</ref>) présidhèn borough sakpuika nggadahi kekuasaan èksekutif ingkang alit, lan boten wonten mupangatipun lègislatif ing salebeting borough. Sebagian ageng kekuasaan èksekutif dipunterapaken déning [[Walikota New York City]], lan mupangati lègislatif inggih punika tugas saking anggota [[Dewan New York City]]. Amargi statusipun aruoa county, saben borough ugi nggadahi tiyang [[Jaksa Distrik]] kadasta county sanesipunsanèsipun ing praja New York. Pinten-pinten hakim pangadilan sipil ugi kapilih ing lingkup borough, meski secarakanthi umum saged nglayani sadaya kutha.
=== Desa bersejarah ===
Pratélan 5 désa ing borough-borough [[New York City]] ingkang lajeng dados [[Lima Borough New York City]]. {{Citation needed|date=August 2010}}
352.737

besutan

Menu navigasi