Ikatan Kovalen: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
1 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: secara → kanthi (2), benten → bènten
(→‎Pangèrtosan Ikatan Kovalèn: éjaan, replaced: bebas → bébas, ginaaken → ngginakaken, sagèd → saged, wontén → wonten (2))
(éjaan, replaced: secara → kanthi (2), benten → bènten)
Ikatan kovalen dipunbentenaken dados :
1. Ikatan kovalèn tunggal, inggih punika ikatan kaliyèan satunggal pasangan [[elektron]] kageman sami-sami. Dipungambaraken kaliyan pratitis satunggal garis ikatan. Tuladhanipun : ikatan antawis [[atom]] [[H]] non logam saha atom [[CL]] non logam.
2. Ikatan kovalèn rangkép kalih, iggih punika ikatan kaliyan kalih pasangan [[Èlèktron]] gadahanipun sami-sami. Tuladhanipun : ikatan antawis atom [[O]] (non logam) ikatan punika ngèlibataken kalih pasangan Èlèktron ingkang dipunginaakén secarakanthi sami-sami, tuladhanipun sényawa ikatan kovalèn rangkèp kalih inggih punika [[O2]] saha [[CO2]].
3. Ikatan kovalen rangkèp tiga, inggih punika ikatan kaliyan tiga pasangan [[Èlèktron]] gadahan sami-sami.
4. Ikatan kovalèn kordinasi inggih punika, ikatan kovalèn ing pundi èlèktron-èlèktron ing pasangan èlèktron dipunginaakén sami-sami asalipun saking salah satunggaling atom ingkang kaikét. Ikatan kovalèn punika namung sagéd kabéntuk manawi salah satunggaling atom gadahi pasangan [[elektron]] bébas [[PEB]] ikatan kovalen [[kordinasi]].<ref>http://rahmikimia.wordpress.com/kimia-kelas-x/3-ikatan-kimia-2/b-ikatan-kovalen/</ref>(dipununduh tanggal 9 Oktober 2012)
Ikatan kovalèn saged kédadosan amérgi wonten ingkang ginaakèn [[èlèktron]] kanti sami-sami. Ménawi ikatan kovalèn kédadosan, mila kalih atom punika ingkang gégayutan katarik kaliyan pasangan [[Èlèktron]] ingkang sami. Molèkul hidrogén [[H2]] punika tuladha saking ikatan kovalèn.
Sabén atom [[Hidrogén]] gadahi satunggal [[Èlèktron]] saha kanggé gayuh [[konfigurasi oktét]] ingkang stabil kadasta unsur golongan [[gas mulia]] mila sabén atom [[hidrogén]] bétahakèn tambahan satunggal [[Èlèktron]]. Tambahan satunggal [[Èlèktron]] kanggé sabén atom [[hidrogèn]] mbotén wonten kaliyan prosès sérah trima [[Èlèktron]] améérgi keelektronegatifan ingkang sami. Pramila konfigurasi oktèt ingkang stabil sagéd gayuh kaliyan ngginakaken [[Èlèktron]] secarakanthi sami.
== Pembentukan Ikatan Kovalèn ==
Ikatan kovalèn biasanipun kédadosan antawis unsur non logam inggih punika antawis unsur ingkang gadahi keelektronegatifan ingkang rèlatif agéng. Ikatan kovalèn ugi kabentuk amergi prosès serah trima elektron ingkang manawi boten kadadosan. Hidrogrn klorida punika tuladha damelipun ikatan kovalen saking atom hidrogen saha atom [[klorin]]. Hidrogen lan klorida kagolong unsur non logam. Konfigurasi elektron atom hidrogen saha atom klorin inggih punika :
== Bagiane Ikatan Kovalen ==
1. Ikatan Kovalen Polar
Atom-atom pembentukanipun gadahi daya tarik ingkang boten sami kaliyan pasangan elektron. Punika kadadosan amergi bentenbènten keelektronegatifan kalih atomipun, elektron ingkang gegayutan badhé geser ing arah atom langkung elektronegatif nyebapaken kadadosan pamisahan kutub [[positif]] lan [[negatif]].
2. Ikatan kovalen Non Polar
Titik muatan negatif [[elektron]] ingkang persakutuan berhimpit, pramila ing molekul pambentukanipun boten kadadosan momen dipol. Tuladhanipun : senyawa [[CO2]], [[O2]], [[Br2]].<ref>http://bebas.vlsm.org/v12/sponsor/Sponsor-Pendamping/Praweda/Kimia/0235a%20Kim%202-12e.htm</ref>(dipununduh Tanggal 9 Oktober 2012).
352.737

besutan

Menu navigasi