Albert Einstein: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
6 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
éjaan, replaced: bidang → babagan (2), bidhang → babagan (3), Nobel → Nobèl (4)
(Amerika Serikat -> Amérika Sarékat, replaced: Amerika Serikat → Amérika Sarékat)
(éjaan, replaced: bidang → babagan (2), bidhang → babagan (3), Nobel → Nobèl (4))
|notable_students = [[Ernst G. Straus]]<br />[[Nathan Rosen]]
|known_for = [[General relativity]]<br />[[Special relativity]]<br />[[Photoelectric effect]]<br />[[Brownian motion]]<br />[[Mass-energy equivalence]]<br />[[Einstein field equations]]<br />[[Classical unified field theories|Unified Field Theory]]<br />[[Bose–Einstein statistics]]
|awards = {{nowrap|[[Bebungah NobelNobèl bidangbabagan Fisika]]}} (1921)<br />[[Copley Medal]]&nbsp;(1925)<br />[[Max Planck Medal]]&nbsp;(1929)<br />[[Time 100: The Most Important People of the Century|''Time'' Person of the Century]]
|signature = Albert Einstein signature.svg
|footnotes = <!-- for any footnotes needed to clarify entries above -->
}}
 
'''Albert Einstein''' ([[Ulm]], [[Württemberg]], [[Jerman]], [[14 Maret]] [[1879]]–[[18 April]] [[1955]]) punika saged dipunanggep ngèlmuwan [[fisika teoretis]] ingkang ageng piyambak ing [[abad ka-20]]. Piyambakipun ingkang nyiptakaken [[teori relativitas]] kaliyan ugi kathah nyumbang ing bidhangbabagan pangembangan teori [[mekanika kuantum]], [[mekanika statistik]], kaliyan [[kosmologi]]. Ing warsa [[1921]] piyambakipun angsal [[panganugrahan NobelNobèl ing Fisika]] kanggé wedaranipun prakawis [[efek fotoelektrik]] kaliyan "pengabdenipun marang Fisika Teoretis".
 
Satelasipun [[teori relativitas umum]] dipunrumusaken, Einstein dados misuwur saubenging donya. Prakawis punika boten biasa kanggé para ngèlmuwan. Ing wayah sepuhipun, anggènipun misuwur nglangkungi sadaya ngèlmuwan ing sajarah fisika. Ing budaya populèr Einstein kaanggep sinonim kaliyan kapinteran utawi malahan kaliyan [[jenius]]. Pasuryanipun dados ingkang salah satunggaling ingkang dipuntepangi sadonya. Ing warsa [[1999]], Einstein "Tiyang Abad Sapunika" déning majalah ''[[Time]]''. Kapopulèranipun ugi ndamel nami "Einstein" wiyar dipun-gunakaken ing donya [[iklan]] saha barang dagangan sanès. Wusananipun nama "Albert Einstein" dipundaftaraken dados [[merk dagang]].
== Babad slira ==
 
Einstein miyos ing [[Ulm]], [[Württemberg]], [[Jerman]]; kirang langkung 100&nbsp;km sisih wétan [[Stuttgart]]. Bapanipun asmanipun [[Hermann Einstein]], satunggiling bakul kranjang wulu ingkang lajeng nyambut damel ing bidhangbabagan [[elektrokimia]], saha ibu asmanipun Pauline. Kakalihipun émah-émah ing Stuttgart-Bad Cannstatt kaliyan taksih turunan [[Yahudi]]. Albert sekolah wonten [[sekolah Katholik]] kaliyan déning kapénginan ibunipun lajeng sinau main [[biolah]].
 
Nalika yuswanipun gangsal, bapanipun nedahi [[kompas]] kanthong, kaliyan Einstein lajeng rumaos menawi wonten prakwis ing kamar "suwung" punika ingkang saged ngobahaken dom kompas punika. Piyambakipun lajeng medaraken menawi pangalaman punika dados salah satunggaling wanci sagesangipun ingkang ''berkesan'' piyambak.
Einstein émah-émah kaliyan [[Mileva Maric|Mileva Marić]], tiyang èstri saking [[Serbia]].
 
Amarga wonten Jerman tiyang Yahudi dipunkuya-kuya ing [[dasawarsa]] [[1930-an]], Einstein sakulawarga dhateng [[Amérika Sarékat]]. Wonten ngriku piyambakipun manggèn ngantos sédanipun ing [[1955]]. Sabibaripun [[Perang Donya II]], Einstein dados aktif ing bidhangbabagan ''Perdamaian Dunia'', amargi rumaos menawi gagasan-gagasanipun dipunsalah-gunakaken kanggé ndamel [[gaman nuklir]] ing Perang Donya II punika.
 
== Uga delengen liyane ==
{{Artikel Dhasar}}
{{commons|Albert Einstein}}
{{NobelNobèl Fisika}}
 
[[Kategori:Tokoh Donya]]
[[Kategori:Pamenang Bebungah NobelNobèl bidangbabagan Fisika]]
[[Kategori:Artikel mawa basa krama|Einstein]]
[[Kategori:Lair 1879]]
352.737

besutan

Menu navigasi