Nukleotida: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
2 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: biasané → racaké (2)
(→‎top: éjaan, replaced: kayata → kaya ta)
(éjaan, replaced: biasané → racaké (2))
'''Nukleotida''' iku [[molekul]] sing kasusun saka [[gugus]] [[basa]] [[senyawa organik|heterosiklik]], [[gula]], lan siji utawa luwih [[gugus fungsional|gugus]] [[fosfat]]. Basa panyusun nukleotida biasanéracaké iku arupa [[purin]] utawa [[pirimidin]] sauntara gulané ya iku [[pentosa]] ([[ribosa]]), arupa [[deoksiribosa]] utawa [[ribosa]].
 
Nukleotida iku [[polimèr|monomer]] panyusun [[RNA]], [[DNA]], lan sapérangan [[kofaktor]], kaya ta [[CoA]], [[FAD]], [[FMN]], [[NAD]], lan [[NADP]]. Ing [[sel (biologi)|sel]], kofaktor iki mainaké peran wigati sajeroning fiksasi energi (contoné [[fotosintesis]]), [[metabolisme]], lan ''[[biosignalling]]''.
: T: [[Timin]]
: C: [[Sitosin]]
: U: [[Urasil]] ''biasanéracaké ora ana ing DNA, nanging nggantèkaké Timin ing RNA''
Huruf angka 3 lan angka 4 nandhakaké dawané ranté fosfat sing kaiket (Mono-, Di-, Tri-) lan anané sawijining fosfat (P).
 
352.737

besutan

Menu navigasi