Taksonomi (biologi): Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
12 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
→‎Taksonomi sajeroning biologi: éjaan, replaced: jroning → sajeroning (3), Jroning → Sajeroning
c (Wirjadisastra ngalih kaca Takson nyang Taksonomi (biologi))
(→‎Taksonomi sajeroning biologi: éjaan, replaced: jroning → sajeroning (3), Jroning → Sajeroning)
'''Taksonomi''', saka tembung (Basa Yunani: ''tassein'' sing maknané ''kanggo nglasifikasi'' lan ''nomos'' sing maknané ''aturan''. Taksonomi bisa diarani klasifikasi mawa hirarki, utawa prinsip sing ndhasari klasifikasi. Mèh kabèh—barang obah, barang meneng, panggonan, lan kedadéyan—bisa diklasifikasèkaké miturut sawetara skéma taksonomi.
 
== Taksonomi jroningsajeroning biologi ==
''Pirsani [[Tatajeneng biologi]]''
 
JroningSajeroning biologi, taksonomi minangka cawang èlmu dhéwé, sing diarani uga '''klasifikasi''' utawa '''sistematika'''. Sistem sing dianggo ya iku pawèwèh jeneng kanthi rong sebutan, sing dikenal minangka [[tatajeneng binomial]] utawa ''binomial nomenclature'', sing diusulaké déning Carl von Linne (Latin: [[Carolus Linnaeus]]), wong naturalis [[bangsa|kabangsan]] [[Swedia]].
 
Linneaus ngenalaké enem hierarki kanggo nglompokaké kabèh organisme urip. Kaenem hierarki (sing diarani takson) iku wiwit saka sing paling dhuwur (istilah jroningsajeroning tandha kurung iku usulan kanggo panggunaan jroningsajeroning [[basa Indonesia]]):
* [[Filum (Biologi)|Filum]] ([[kéwan]]), [[Divisi (Biologi)|Divisio/Divisi]] ([[tumbuhan]])
* [[Kelas (Biologi)|Kelas]],
352.737

besutan

Menu navigasi