Ka'bah: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
48 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: bangunan → yasan (6), Bangunan → Yasan, disebut → ingaran, jroning → sajeroning, kayata → kaya ta, makhluk → makluk, nduwèni → duwé, sisi → sisih, Jroning → Sajeroning, Nabi Muhammad SAW → Muhammad, Nabi Muhammad...
c (busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik)
(éjaan, replaced: bangunan → yasan (6), Bangunan → Yasan, disebut → ingaran, jroning → sajeroning, kayata → kaya ta, makhluk → makluk, nduwèni → duwé, sisi → sisih, Jroning → Sajeroning, Nabi Muhammad SAW → Muhammad, Nabi Muhammad...)
| longd=39 |longm=49 |longs=34.34 |longEW=E
}}
'''Ka'bah''' iku sawijining bangunanyasan awangun kubus sing dumunung ing satengahing [[Masjid Al Haram]] ing [[Mekkah]]. BangunanYasan iki minangka monumen suci kanggoné kaum muslim (umat Islam). Minangka bangunanyasan sing didadèkaké pathokan arah [[kiblat]] utawa arah patokan kanggo ibadah umat [[Islam]] ing saindhenging donya kayatakaya ta [[salat]]. Saliyané iku, minangka bangunanyasan sing wajib ditekani utawa diziarahi nalika musim [[kaji]] lan [[umrah]].
 
Dimensi struktur bangunanyasan ka'bah luwih kurang ukuran 13,10m dhuwur kanthi sisisisih 11,03m lan 12,62m. Uga disebutingaran kanthi jeneng ''Baitullah''.
[[File:Kaaba.png|thumb|right|250px|Katrangan gambar:
1. [[Hajar Aswad]]
 
== Sajarah perkembangan ==
Ka'bah sing uga diarani Baitul Atiq utawa omah tuwa iku bangunanyasan sing dipugar nalika jaman Nabi [[Ibrahim]] lan Nabi [[Ismail]] sawisé Nabi Ismail manggon ing Mekkah atas printah Allah SWT. JroningSajeroning Al-Qur'an, surah 14:37 kasebut yèn situs suci Ka'bah wis ana nalika Nabi Ibrahim mapananké Siti Hajar lan bayi Ismail ing lokasi kasebut.
 
Ing mangsa [[Muhammad|Nabi Muhammad SAW]] yuswa 30 taun (Kira kira 600 M lan durung diangkat dadi Rasul wektu semana), bangunanyasan iki direnovasi manèh awita anané banjir bandhang ing kutha [[Mekkah]]. Nganti ana pasulayan antar kepala suku utawa kabilah nalika bakal masang manèh watu [[Hajar Aswad]] nanging saka cara sing diajokaké déning Muhammad SAW pasulayan kasebut bisa dicegah tanpa wutahing ludira lan ora ana pihak sing dirugèkaké.
 
Nalika [[Muhammad]] diangkat dadi Nabi nganti kapindahané menyang [[Madinah]] lingkungan Ka'bah kebak reca kanggo sesembahan bangsa Arab nalika jaman pepeteng (jahilliyah) kamangka miturut ajaran Nabi [[Ibrahim]] sing dadi cikal bakalé bangsa [[Bangsa Arab|Arab]] lan bangsa [[Yahudi]] sarta ajaran Nabi [[Musa]] marang kaum [[Yahudi]], Tuhan ora olèh disembah kanthi dipadhakaké karo barang utawa makhlukmakluk apa waé lan ora nduwèniduwé ''perantara'' sarta tunggal ora ana sing madhani lan ora peputra lan ora dilairaké ([[Surat Al Ikhlas]] jroningsajeroning [[Al-Qur'an]]) . Ka'bah pungkasané diresiki saka reca-reca mau nalika Nabi Muhammad mbébasaké kutha Mekkah tanpa wutahing ludira.
 
Sabanjuré wangunan ka'bah diurus lan diopèni déning [[Bani Sya'ibah]] minangka juru kunci ka'bah lan administrasi sarta pelayanan kaji diatur déning pamaréntahan [[khalifah]] [[Abu Bakar]], [[Umar bin Khattab]], [[Utsman bin Affan]], [[Ali bin Abi Thalib]], [[Muawwiyah bin Abu Sufyan]], Dinasti [[Ummayyah]], Dinasti [[Abbasiyyah]], Dinasti [[Usmaniyah]] Turki, nganti wektu iki yakuwi pamaréntah krajaan [[Arab Saudi]] sing tumindak minangka pelayan loro kutha suci, Mekkah lan Madinah.
352.737

besutan

Menu navigasi