Wong Jawa: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
5 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: bagéyan → pérangan, Daftar → Pratélan, Dhaptar → Pratélan, dikenal → kaloka, hubungan → gegayutan, jroning → sajeroning (2), majalah → kalawarta, nduwèni → duwé (4), Parlemen → Parlemèn, Pembangunan → Pangya...
(→‎top: éjaan: wetan -> wétan, replaced: wetan → wétan)
(éjaan, replaced: bagéyan → pérangan, Daftar → Pratélan, Dhaptar → Pratélan, dikenal → kaloka, hubungan → gegayutan, jroning → sajeroning (2), majalah → kalawarta, nduwèni → duwé (4), Parlemen → Parlemèn, Pembangunan → Pangya...)
[[Kaledonia Baru]]: '''5.000'''.<br />
[[Républik Rakyat Cina]]: '''400'''.<br />
[[KoreaKoréa SelatanKidul]]: '''20'''.<br />
|langs=[[basa Jawa]], [[basa Indonésia]], [[basa MelayuMalayu]], [[basa Madura]], [[basa Nèderlan]], [[basa Prancis]], [[Basa Cina]], [[basa Mandarin]], [[basa KoreaKoréa]] lan liya-liya.
|rels=[[Islam]], [[Kristen]], [[Hindhu]], [[Buda]] lan [[Kajawèn]],
|related=[[Wong Sundha]], [[Wong Madura]], [[Wong Bali]].
}}
'''SukuWong Jawa''' (Jawa ngoko: '''wong Jawa/ꦮꦺꦴꦁꦗꦮ''', krama: '''tiyang Jawi‌/ꦠꦶꦪꦁꦗꦮꦶ''') iku suku bangsabebrayan utawa kelompokgolongan [[etnis|ètnis]] sing asalé saka [[Pulo Jawa]] bagéyanpérangan tengah lan wétan. Nanging ing abad kaping 21 wong Jawa wis sumebar ing saindhenging Nuswantara lan sajabané. Cacahé manawa watara 90 yuta. Asalé saka pulo [[Jawa]] lan utamanémligi ing [[Jawa Tengah|PropinsiProvinsi Jawa Tengah]] lan [[Jawa Wétan]]. Ananging ing propinsiprovinsi [[Jawa Kulon]] uga akèh tinemu SukuWong Jawa, utamanémligi ing Kabupatèn Indramayu lan [[Cirebon]] sing mayoritas masarakaté minangka wong-wong Jawa sing migunakaké basa lan budaya Jawa, lan ing [[Banten]] lan uga ing [[DKI|Jakarta]] akèh sumebar wong Jawa. Saliyané sukuwong Jawa baku, ana uga subsuku [[Osing]] lan [[Tengger]].
 
== Basa ==
Suku bangsaWong Jawa sebagéan gedhé migunakaké [[basa Jawa]] kanggo wicara sadina-dina. JroningSajeroning sawijining polling sing dianakaké [[majalahkalawarta Tempo]] ing wiwitan [[dasawarsa]] 1990-an, kurang luwih mung 12% wong Jawa sing migunakaké [[basa Indonésia]] kanggo sadina-dina, watara 18% migunakaké basa Jawa lan Indonésia sacara campur lan saluwihé nganggo basa Jawa.
 
Basa Jawa nduwèniduwé aturan sing mbédakaké cara migunakaké tetembungan miturut tataran adhedhasar hubungangegayutan antara pawicara lan sapa sing diajak wicara. Aturan iki dikenalkaloka minangka undha-usuk basa. Aspèk bebasan iki nduwèniduwé prabawa sosial sing kuwat jroningsajeroning budaya Jawa, lan anané kasadaran bab status sosial ing masarakat.
== Seni ==
Wong Jawa misuwur nduwèniduwé budaya seni utamanémligi diprabawai déning agama [[Hindhu-Buda]], ya iku pamentasan [[wayang]]. Repertoar carita wayang utawa [[lakon]] sebagéan gedhé adhedhasar [[wiracarita]] [[Ramayana]] lan [[Mahabharata]]. Ananging ana uga prabawa saka agama [[Islam]] lan [[Donya Kulon]].
 
== Stereotipe wong Jawa ==
Wong Jawa nduwèniduwé [[stereotipe]] minangka sukubangsa sing sopan lan alus.<ref>Pirsani http://kompas.com/kompas-cetak/0312/15/dikbud/705300.htm</ref> Ananging uga misuwur minangka sukubangsa sing katutup lan ora gelem blaka suta.
<!--
Sifat ini konon berdasarkan watak orang Jawa yang ingin menjaga [[harmoni]] atau keserasian dan menghindari konflik, karena itulah mereka cenderung untuk diam dan tidak membantah apabila terjadi perbedaan pendapat.
 
== Tokoh-tokoh Jawa ==
DaftarPratélan tokoh Jawa:
* [[Kartini|RA. Kartini]], Pahlawan Nasional.
* [[Michelle Branch]], Penyanyi internasional katurunan Jawa.
* [[Wage Rudolf Supratman]], Pangripta lagu "IndonésiaIndonesia Raya".
* [[Soeharto|HM. Soeharto]], Mantan PresidenPrésidhèn Républik Indonésia.
* [[Soekarno]], Proklamator lan mantan PresidenPrésidhèn Républik Indonésia.
* [[Susilo Bambang Yudhoyono]], PresidenPrésidhèn Républik Indonésia.
* [[Megawati Soekarno Poetri]], Mantan presidenprésidhèn republik indonesia lan sekaligus presidenprésidhèn wanita pisanan ing Indonésia
* [[Abdurrahman Wahid]], Mantan PresidenPrésidhèn Républik Indonésia.
* [[Paul Salam Soemohardjo]], Ketua ParlemenParlemèn Suriname lan Ketua Parté Pertjaja Luhur ing Suriname.
* [[Khofifah Indar Parawansa]], Politikus dan Mantan Menteri Nagara Pemberdayaan Perempuan.
* [[Ahmad Dahlan]], Ulama (Kyai) lan pendiri organisasi Muhammadiyah.
* [[Saifullah Yusuf]], mantan Menteri Nagara Percepatan PembangunanPangyasa Laladan Tertinggal.
* [[Nurcholish Madjid]], cendekiawan lan budayawan.
* [[Purnomo Yusgiantoro]], Menteri Energi lan Sumberdaya Mineral.
* [[Wahid Hasjim]], pahlawan nasional Indonésia lan menteri nagara jroningsajeroning kabinet pisanan Indonésia.
* [[Hasyim Asyari]], Pendhiri Nahdatul Ulama.
* [[Julius Darmaatmadja]], Uskup Agung Jakarta lan Mantan Ketua KWI ([[Konferensi Waligereja Indonésia]])2000-2006.
 
== Uga delengen ==
* [[DhaptarPratélan suku ing Indonésia]]
 
[[Kategori:Jawa]]
352.737

besutan

Menu navigasi