Borough (New York City): Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
19 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: Amerika → Amérika, bagian → pérangan, daftar → pratélan, Daftar → Pratélan, desa → désa (2), geografis → géografis, kejaba → kajaba, kota → kutha (10), masing-masing → pendhak, mbangun → yasa, pengadilan →...
(éjaan, replaced: bagian → pérangan (7), kangge → kanggé (4), manggen → manggèn, masyarakat → masarakat, presiden → présidhèn, sanes → sanès)
(éjaan, replaced: Amerika → Amérika, bagian → pérangan, daftar → pratélan, Daftar → Pratélan, desa → désa (2), geografis → géografis, kejaba → kajaba, kota → kutha (10), masing-masing → pendhak, mbangun → yasa, pengadilan →...)
[[Gambar:5 Boroughs Labels New York City Map Julius Schorzman.png|thumb|right|300px|Lima Borough New York City: '''[[Manhattan|<font color="blue">1:&nbsp;Manhattan</font>''']] [[Brooklyn|'''<font color="FFCC00">2:&nbsp;Brooklyn </font>''']] [[Queens|'''<font color="#F18638">3:&nbsp;Queens</font>''']] [[Bronx|'''<font color="red">4:&nbsp;The Bronx</font>''']] [[Staten Island|'''<font color="purple">5:&nbsp;Staten Island</font>''']]]]
 
[[Gambar:New York City Demographics 01 500px Julius Schorzman-yellowbrooklyn.png|300px|thumb|right|Persentase penduduk New York City di masing-masingpendhak borough: '''[[Manhattan|<font color="blue">Manhattan</font>]]''', '''[[Brooklyn|<font color="FFCC00">Brooklyn</font>]]''', '''[[Queens|<font color="#F18638">Queens</font>]]''', '''[[Bronx|<font color="red">The Bronx</font>]]''' dan '''[[Staten Island|<font color="purple">Staten Island</font>]]''' ]]
[[New York City]], salah satunggaling [[daftarpratélan kotakutha ingkang agéng ing donya|kotakutha terbesar di dunia]], kapérang dados gangsal borough. Sebuah '''borough''' inggih punika suatu wujud pemerintahan mliginipun ingkang mimpin gangsal pérangan konstituén ménika saking [[SejarahSajarah New York City (1898-1945)|kotakutha terkonsolidasi]]. Secara teknis ing ngandapipiun Hukum Nagara Bagian New York, sebuah "borough" inggih punika suatu [[penggabungan munisipal]] ingkang dipunbéntuk ketika sebuah county gégayutan kaliyan kotakutha lan desadésa gabungan ing salébéting.{{Citation needed|date=April 2010}} Punika sangat béntèn saking wujud pemerintahan [[borough]] ingkang dipunterapakèn ing wewengkon sanèsipun ing [[Tri-State Region]] lan [[Borough (Amérika Sarékat)|laladan sanèsipun ing Amérika Sarékat]].
Kaliyan sebuah skyline ingkang dipuntepang ing sadaya donya lan langkung saking 8.3 yuta tiyang.<ref>http://www.nycgo.com/neighborhoods/</ref>
== Latar belakang ==
New York City asring dipunsebat secara sadayanipun dados gangsal Borough (''the Five Boroughs''); sebutan punika dipunginaaken kanggé nyebat New York City tanpa ambigu, supados boten nyiptakaken kebingungan kaliyan borough katamtu utawi kaliyan [[wewengkon metropolitan New York|wewengkon metropolitan ingkang langkung ageng]]. Sebutan punika asring dipunginaaken déning politisi kanggé ngalihaken fokus ing [[Manhattan]] lan manggenaken ingkang gangsalipun borough kasebut ing salebeting aktivitas pulitik ingkang adil. Sebatan Borough Terluar (''Outer Boroughs'') dipunginaaken kanggé nyebut sadaya borough kejabakajaba Manhattan (Meskipun pusatpunjer geografisgéografis kotakutha punika manggèn ing perbatasan [[Brooklyn]]/[[Queens]]).
Boten kadas kotakutha-kotakutha ing [[Amérika Sarékat]] ingkang madeg ing sebuah [[County (Amérika Sarékat)|county]] tunggal, manjang sebagian ing nagara sanès, utawi nggadahi county piyambak, saben-saben saking gangsal borough New York City madeg kaliyan county [[New York|nagara bagianpérangan New York]]:
 
{{Borough di NYC}}
Sedaya borough dipunbentuk ing taun 1898 ngantos konsolidasi, ing wates kotakutha ing wanci punika dipuntetepaken . Borough the Bronx wiwiti punika pérangan saking New York County ingkang sakderengipunsadèrèngipun dipunparingake déning [[Westchester County]], ngantos Bronx County dipunbentuk taun [[1914]]. Borough Queens wiwitewiwité namung madeg saking pérangan barat Queens County ingkang langkung ageng , ngantos [[Nassau County, New York|Nassau County]] dipunbentuk déning pemberian tanah saking Queens County ingkang nglingkupi tiga kotakutha pérangan timur taun [[1899]]. Borough Staten Island secara resmi asmanipun Borough Richmond ngantos asmanipun dipungantos ing taun [[1975]] kanggé merefleksiaken sebutanipun ingkang umum ing masarakat.
Saben-saben borough dipunwakili déning [[PresidenPrésidhèn Borough]] lan, kaliyan sanesipun Manhattan, nggadahi sebuah balai borough (fungsinya sami lan menetap ing [[Manhattan Municipal Building]]). Sejak penghapusan [[Dewan Pertimbangan New York City|Dewan Pertimbangan]] taun [[1990]] (amargi [[Dewan Pertimbangan City of New York v. Morris|kepemimpinan]] [[Mahkamah Agung Amérika Sarékat|Mahkamah Agung AS]] tahuntaun 1989<ref>[http://www.law.cornell.edu/supct/html/historics/USSC_CR_0489_0688_ZS.html Cornell Law School Supreme Court Collection: Board of Estimate of City of New York v. Morris], [[Cornell Law School]]. Accessed September 11, 2008.</ref>) présidhèn borough sakpuika nggadahi kekuasaan eksekutif ingkang alit, lan boten wonten mupangatipun legislatif ing salebeting borough. Sebagian ageng kekuasaan eksekutif dipunterapaken déning [[Walikota New York City]], lan mupangati legislatif inggih punika tugas saking anggota [[Dewan New York City]]. Amargi statusipun aruoa county, saben borough ugi nggadahi tiyang [[Jaksa Distrik]] kadasta county sanesipun ing nagara pérangan New York. Pinten-pinten hakim pengadilanpangadilan sipil ugi kapilih ing lingkup borough, meski secara umum saged nglayani sadaya kotakutha.
=== Desa bersejarah ===
DaftarPratélan 5 desadésa ing borough-borough [[New York City]] ingkang lajeng dados [[Lima Borough New York City]]. {{Citation needed|date=August 2010}}
 
* [[Johnstown, Bronx]]
* [[St. George, Staten Island]]
== Marble Hill ==
[[Marble Hill, Manhattan|Marble Hill]] inggih punika sebuah [[enklave dan eksklave|enklave]] alit ing daratan AmerikaAmérika Utara ingkang katingal kadasta pérangan saking the Bronx, ananging punika pérangan saking Manhattan. Saksampune peningkatan lalu lintas kapal ing taun 1890-an, Korps Insinyur Angkatan Darat AS mbangunyasa [[Harlem River Ship Canal]] ingkang ngewahi Marble Hill dados pulau. Kanal sungai lama dipunisi taun [[19 lan nggayutaken Marble Hill ing daratan.
 
== Cathetan suku ==
352.737

besutan

Menu navigasi