1 Januari: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
39 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: tentara → wadya, Protestan → Protèstan, Presidhèn → Présidhèn (2), kadadeyan → kadadéan (2), dipun → dipun, Desember → Dhésèmber (2), Kapurih Mangga Ugi Dipunpriksani → Uga delengen, Dinten Riyadi saha Dinten Age...
(éjaan, replaced: negari → nagari (3), Februari → Fèbruari (2))
(éjaan, replaced: tentara → wadya, Protestan → Protèstan, Presidhèn → Présidhèn (2), kadadeyan → kadadéan (2), dipun → dipun, Desember → Dhésèmber (2), Kapurih Mangga Ugi Dipunpriksani → Uga delengen, Dinten Riyadi saha Dinten Age...)
''' 1 [[Januari]] ''' punika, dinten ingkang kaping 1 miturut [[Kalendher Gregorian|Kalèndher Gregorian]].
 
* 1 januari 2010: Miturut pétangan [[Kalèndher Jawa|kalèndher Jawi]], tanggal 1 Januari 2010 dhawah dinten [[Jemuwah]] [[Wagé]], 15 [[Sura]] 1943 [[Dal]]. [[Kurup]] Asapon (1936 - 2052 M), [[Windu]] Kuntara, Lambang Windu Kulawu, Tahun Dal. Lambang Tahun: Sukra Mangkara (Urang) Kumarané rupa Mina Wranggas, Paarasan: Aras Pepet, Pancasuda: Sumur Sinaba, Kamarokam: Nuju Pati, Watak Sasi ; Sasi Rahayu, Watak Dinten: Dina Rahayu Mangsa: Kapitu (VII, Palguna) 22 DesemberDhésèmber - 2 Fèbruari [[Wuku]]: Wuyé, Lintang Jadi, Padangon Wogan, Padéwan Rudra, Dinten Sukra (Jemuwah), Paringkelan Wurukung, Pasaran Wagé, Lambang Dinten Ulam.<ref name="Bausastra.com">[http://www.bausastra.com/other/e/index.php Bausastra.com]</ref>
* 1 Januari 2011: Miturut pétangan kalèndher jawi dhawah dinten Setu Wagé, 25 Sura 1944 Bé, Kurup: Asapon (1936 - 2052 M), Windu: Kuntara, Lambang Windu Kulawu, Tahun Bé, Lambang Tahun Buda Mahésa (Kebo), Kumarané rupa Mina Lodan, Paarasan: Lakuning Lintang, Pancasuda: Satriya Wirang, Kamarokam: Kala Tinantang, Watak Sasi: Sasi Rahayu, Watak Dinten: Dinten Rahayu, Mangsa: Kapitu (VII, Palguna) 22 DesemberDhésèmber - 2 Fèbruari, Wuku: Mandhasiya, Lintang Asma, Padangon Jagur, Padéwan Éndra, Dinten Tumpak (Setu), Paringkelan: Aryang, Paasaran: Wagé, Lambang Dinten: Pandhé.<ref name="Bausastra.com"/>
 
== Kadadosan Wigatos ==
* [[404]] - Pertandhingan [[gladiator]] ingkang pungkasan dipunselenggarakan ing [[Roma]].
* [[630]] - [[Muhammad|Nabi Muhammad]] sesarengan kaliyan wadyabala tentaranipun naklukaken kitha [[Mekkah]] kanthi damai.
* [[1763]] - Abraham Lincoln, PresidhènPrésidhèn ka-16 [[Amérika Sarékat]] mroklamasèkaken émansipasi rasial.
* [[1801]] - Asteroid [[1 Ceres]], ingkang sepindhahan dipun panggihidipunpanggihi.
* [[1912]] - [[Taiwan]] dipundéklarasèkaken minangka nagari.
* [[1915]] - Parusahaan farmasi misuwur saking [[Jerman]], [[Bayer]], ndamel [[aspirin]] awangun tablet, sakdèrèngipun awangun puyer.
* [[1916]] - Kanggé ingkang kaping sepindhah, [[getih|rah]] ingkang sampun dipunsimpen lan dipunasrepaken dipunanggé [[transfusi]].
* [[1947]] - Perang gangsal dinten gangsal dalu antawis tentarawadya Indonésia nglawan [[Walanda|Walandi]] ing Kitha [[Palembang]].
* [[1984]] - [[Brunei]] dados nagara mardika.
* [[1986]] - [[Aruba]] mardika saking [[Curaçao]].
 
== Wiyosan ==
* [[1484]] - [[Huldrych Zwingli]], tokoh obahan [[Reformasi ProtestanProtèstan]] saking [[Swiss]] (m. 1531)
* [[1930]] - [[Gaafar M. Nimeiri]], [[PresidhènPrésidhèn Sudan]]
* [[1935]] - [[Paul Revere]], Pahlawan AS
 
== Séda ==
 
== Riyaya ==
== Dinten Riyadi saha Dinten Ageng ==
* Warsa Ènggal utawi ''Tahun Baru'' ([[basa Indonésia]]) miturut kalèndher Masèhi.
* Dinten perdamaian donya.
{{reflist}}
 
== Uga delengen ==
== Kapurih Mangga Ugi Dipunpriksani ==
* [[Kalendher kadadeyankadadéan|Kalèndher Kadadéyan]]
{{Commons category|1 January}}
 
[[Kategori:Kalendher kadadeyankadadéan|Januari]]
[[Kategori:Januari|*]]
352.737

besutan

Menu navigasi