Supernova: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
10 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: sifat → sipat (2), novel → novèl (2), biasa → biyasa, bagéyan → pérangan
c (Bot: Migrating 1 interwiki links, now provided by Wikidata on d:Q3937)
(éjaan, replaced: sifat → sipat (2), novel → novèl (2), biasa → biyasa, bagéyan → pérangan)
:''Kanggo seri novelnovèl kanthi jeneng sing padha, pirsani [[Supernova (novelnovèl)]].''
[[Gambar:Supernova_1987A.jpg|thumb|300px|right|Supernova 1987A sing dumadi ing Mega Magellan Gedhé. Tetenger panah ing bagéyanpérangan tengen nedahaké lintang sadurungé njeblug]]
'''Supernova''' ya iku jeblugan saka sawijining [[lintang]] ing [[galaksi]] sing mancaraké ènèrgi sing gedhé banget. Prastawa supernova iki nengeri akiré riwayat sawijining lintang. Lintang sing ngalami supernova bakal katon sumunar banget lan malah sumunaré bisa nganti ping atusan yuta cahya lintang mau saudurngé.
 
Ènèrgi sing dipancaraké déning supernova gedhé banget. Malah pancaran ènèrgi sing dipancaraké nalika supernova dumadi jroning sapérangan detik waé bisa madhani pancaran ènèrgi sawijining lintang jroning kurun wektu yutanan nganti miliaran taun. Pancaran ènèrgi supernova bisa diétung adhedhasar sifatsipat-sifatsipat pancaran radhiasiné.
 
Supernova biasabiyasa dumadi amarga entèké umur sawijining lintang. Nalika bahan-bahan [[nuklir]] ing [[inti lintang]] wis entèk, ora bakal bisa dumadi réaksi [[fusi]] nuklir sing arupa panyokong urip sawijining lintang. Lan yèn wis ora bisa fusi nuklir iki ora bisa dilakoni, mula lintang bakal mati lan nglakoni supernova.
 
== Pranala njaba ==
{{commonscatCommons category|Supernova remnants}}
 
[[Kategori:Supernova| ]]
352.737

besutan

Menu navigasi