Organisasi: Béda antara owahan

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
11 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: liyane → liyané (2), bidhang → babagan, isa → bisa, digunakake → digunakaké, beda → béda , alat → piranti, antarane → antarané
c (nambah kunci tumrap Kategori:Organisasi: "*" (HotCat))
(éjaan, replaced: liyane → liyané (2), bidhang → babagan, isa → bisa, digunakake → digunakaké, beda → béda , alat → piranti, antarane → antarané)
[[Gambar:Secret Lithuanian student organization.jpg|thumb|350px|Organisasi Kemahasiswaan ing Lithuania]]
 
'''Organisasi''' ([[Basa Yunani|Yunani]]: ''ὄργανον'', ''organon'' - alatpiranti) ya iku [[klompok]] wong ing sawijining wadah kang duwéni ancas padha.<ref name="Keith Davis">Keith Davis, Human Relations at Work, (New York, San Francisco, Toronto, London: 1962).Hlm.15-19</ref>.
 
Ing [[ilmu sosial|ilmu-ilmu sosial]], organisasi dipelajari déning peneliti saka pirang-pirang bidhangbabagan ilmu, utamane [[sosiologi]], [[ékonomi]], [[ilmu pulitik]], [[psikologi]], lan [[manajemen]].<ref name="Keith Davis"/> Kajian ngenani organisasi kerep diarani [[studi organisasi]] (''organizational studies''), [[prilaku organisasi]] (''organizational behaviour''), utawa analisa organisasi (''organization analysis'').<ref name="Keith Davis"/>
 
== Definisi ==
 
Ana pirang-pirang teori lan perspektif ngenani organisasi, ana kang cocog antaraneantarané siji lan liyaneliyané, lan uga ana kang beda béda .<ref name="Keith Davis"/> Organisasi dhasare digunakae minangka panggonan utawa wadhahe wong-wong kang padha kumpul, bekerjasama kanthi rasional lan sistematis, terencana, terorganisasi, terpimpin lan terkendali, nalika manfaatake sumber daya ([[uang]], [[material]], [[mesin]], [[metode]], [[lingkungan]]), sarana-parasarana, data, lan liyaneliyané kang digunakakedigunakaké kanthi efisien lan efektif kanggo nggayuh ancas organisasi.<ref name="Keith Davis"/>
 
Minurut para ahli ana pirang-pirang pengertian organisasi.
* [[James D. Mooney]] kandha yèn organisasi ya iku wujud saben perserikatan manungsa kanggo nggayuh ancas bebarengan <ref>D, Ratna Wilis. 1996. Teori-Teori Belajar. Jakarta: Penerbit Erlangga.Hlm. 56</ref>.
* [[Chester I. Bernard]] duwéni panyaruwe yèn organisasi minangka sawijining sistem aktivitas kerja sama kang ditindakake déning wong loro utaa luwih<ref>Horton, Paul B. dan Chester L. Hunt. 1984. Sociology. Edisi keenam. International Student Edition. Tokyo: Mc.Graw-Hill Book Company Inc.Hlm. 89</ref>.
* [[Stephen P. Robbins]] kandha yèn Organisasi ya iku nyawijining (''entity'') sosial kang dikoordinasikake kanthi sadhar, kanthi sawijining watesan kang relatif isabisa diidentifikasi, kang bekerja adhedhasar kang relatif terus kanggo nggayuh swijining ancas bebarengan utawa saklompok ancas.<ref>Stephen P.Robbins. Teori Organisasi Struktur, Desain, dan Aplikasi, (Jakarta: Arcan: 1994), hlm.4</ref>.
 
== Chathetan suku ==
352.737

besutan

Menu navigasi