Fotografi: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
14 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: nggunakake → migunakaké (2), liyane → liyané, Sawise → Sawisé, sadurunge → sadurungé, nembe → nembé, isa → bisa (2), anane → anané, tegese → tegesé (2), wujude → wujudé
c (busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik)
(éjaan, replaced: nggunakake → migunakaké (2), liyane → liyané, Sawise → Sawisé, sadurunge → sadurungé, nembe → nembé, isa → bisa (2), anane → anané, tegese → tegesé (2), wujude → wujudé)
[[Gambar:Zenit 122 camera.jpg|thumb|[[Kamera]] iku salah sijine sarana kang wigati banget ing fotografi]] '''Fotografi''' ya iku [[seni]] lan asiling gambar lan cahya (sunar) ing filem.<ref name="dua">[http://kamusbasaindonesia.org/fotografi Kamus Basa Indonesia Online] (dipuntingali 30 Juli 2011)</ref>.
 
Prinsip fotografi iku nggawé fokuse cahya utawa sunar kanthi nggunakakemigunakaké piranti kanggo mbiyaske sunar kang isabisa ngobong media plat. Media plat (filem) kang kobong kanthi ukuran luminitas cahya kang pas, bakal ndadekake bayangan kang padha karo cahya kang lumebu ing sajerone media pembiasan, kang diarani lensa.
 
Supaya ngasilake ukuran sunar kang pas banjur dadi gambar kang apik, nggunakakemigunakaké piranti kanggo ngukur intensitas sunar kang diarani [[lightmeter]]. SawiseSawisé éntuk ukuran intensitas sunar kang pas, fotografer isabisa ngatur intensitas sunar kanthi ISO/ASA (''[[kecepatan filem|ISO Speed]]''), [[diafragma (fotografi)|diafragma]] (''Aperture''), lan [[kecepatan rana]] (''speed''). Tetelune iku mau padha gegayutan. Gegayutane ISO, Diafragma & Speed diarani [[pajanan]] (''exposure'').
 
Fotografi kang gegayutan karo [[teknologi]] nembenembé dikenal kurang luwih 150 taun kepungkur, nanging yèn ngenani gambar rong dimensi kang diasilake saka ananeanané sunar (cahya), fotografi wis ana nalika sadurungesadurungé [[Masehi]].
Tetembungan fotografi dianggo pisanan déning [[Sir John Herschel]] ing taun [[1839]]. Fotografi dumadi saka tembung ing basa [[Yunani]] ya iku ''Phobos'' lan ''Graphoo''.<ref name="satu"/> ''Phobos'' tegesetegesé cahya utawa sunar lan ''graphoo'' tegesetegesé nulis.<ref name="dua"/> Fotografi bisa ditegesi minangka pakaryan nggawé gambar kanthi srana [[lensa]] lan [[filem]] utawa ''pelat peka cahaya.''<ref name="satu">[http://id.shvoong.com/exact-sciences/physics/2110410-pengertian-fotografi/ Pengertian Fotografi] (dipuntingali 29 Juli 2011)</ref> Lensa ngasilake wewayangan nyata kang dijupuk déning filem ([[plastik]] bening kang dilapisi emulsi [[perak]] halide). Bageyan filem kang kena sunar bakal ngumpulake partikel perak halide. Yen filem kasebut dicuci nganggo ''larutan hypo'', bageyan kang kena sunar mau bakal luwih peteng tinimbang bageyan liyaneliyané. Gambar positif ([[fotograf]]) digawé ing sandhuwure ''kertas peka cahaya''.Film kang wis ''dicuci'' mau dipasang ing ndhuwure banjur dipadhangi. Bageyan negatif kang padhang bakal nerusake sunar lan ndadekake ireng ing kertas miturut karo wewayangan wujudewujudé.<ref name="satu"/>
 
== Cathetan suku ==
{{reflist}}
{{seni-stub}}
 
[[Kategori:Seni]]
[[Kategori:Seni rupa]]
[[Kategori:Fotografi]]
 
 
{{seni-stub}}
352.737

besutan

Menu navigasi