Borough (New York City): Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
10 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
Amerika Serikat -> Amérika Sarékat, replaced: Amerika Serikat → Amérika Sarékat (5)
(→‎Cathetan suku: replaced: Cathetan Suku → Cathetan suku)
(Amerika Serikat -> Amérika Sarékat, replaced: Amerika Serikat → Amérika Sarékat (5))
 
[[Gambar:New York City Demographics 01 500px Julius Schorzman-yellowbrooklyn.png|300px|thumb|right|Persentase penduduk New York City di masing-masing borough: '''[[Manhattan|<font color="blue">Manhattan</font>]]''', '''[[Brooklyn|<font color="FFCC00">Brooklyn</font>]]''', '''[[Queens|<font color="#F18638">Queens</font>]]''', '''[[Bronx|<font color="red">The Bronx</font>]]''' dan '''[[Staten Island|<font color="purple">Staten Island</font>]]''' ]]
[[New York City]], salah satunggaling [[daftar kota ingkang agéng ing donya|kota terbesar di dunia]], kapérang dados gangsal borough. Sebuah '''borough''' inggih punika suatu wujud pemerintahan mliginipun ingkang mimpin gangsal bagian konstituén ménika saking [[Sejarah New York City (1898-1945)|kota terkonsolidasi]]. Secara teknis ing ngandapipiun Hukum Nagara Bagian New York, sebuah "borough" inggih punika suatu [[penggabungan munisipal]] ingkang dipunbéntuk ketika sebuah county gégayutan kaliyan kota lan desa gabungan ing salébéting.{{Citation needed|date=April 2010}} Punika sangat béntèn saking wujud pemerintahan [[borough]] ingkang dipunterapakèn ing wewengkon sanèsipun ing [[Tri-State Region]] lan [[Borough (AmerikaAmérika SerikatSarékat)|laladan sanèsipun ing AmerikaAmérika SerikatSarékat]].
Kaliyan sebuah skyline ingkang dipuntepang ing sadaya donya lan langkung saking 8.3 yuta tiyang.<ref>http://www.nycgo.com/neighborhoods/</ref>
== Latar belakang ==
New York City asring dipunsebat secara sadayanipun dados gangsal Borough (''the Five Boroughs''); sebutan punika dipunginaaken kangge nyebat New York City tanpa ambigu, supados boten nyiptakaken kebingungan kaliyan borough katamtu utawi kaliyan [[wewengkon metropolitan New York|wewengkon metropolitan ingkang langkung ageng]]. Sebutan punika asring dipunginaaken déning politisi kangge ngalihaken fokus ing [[Manhattan]] lan manggenaken ingkang gangsalipun borough kasebut ing salebeting aktivitas pulitik ingkang adil. Sebatan Borough Terluar (''Outer Boroughs'') dipunginaaken kangge nyebut sadaya borough kejaba Manhattan (Meskipun pusat geografis kota punika manggen ing perbatasan [[Brooklyn]]/[[Queens]]).
Boten kadas kota-kota ing [[AmerikaAmérika SerikatSarékat]] ingkang madeg ing sebuah [[County (AmerikaAmérika SerikatSarékat)|county]] tunggal, manjang sebagian ing nagara sanes, utawi nggadahi county piyambak, saben-saben saking gangsal borough New York City madeg kaliyan county [[New York|nagara bagian New York]]:
 
{{Borough di NYC}}
Sedaya borough dipunbentuk ing taun 1898 ngantos konsolidasi, ing wates kota ing wanci punika dipuntetepaken . Borough the Bronx wiwiti punika bagian saking New York County ingkang sakderengipun dipunparingake déning [[Westchester County]], ngantos Bronx County dipunbentuk taun [[1914]]. Borough Queens wiwite namung madeg saking bagian barat Queens County ingkang langkung ageng , ngantos [[Nassau County, New York|Nassau County]] dipunbentuk déning pemberian tanah saking Queens County ingkang nglingkupi tiga kota bagian timur taun [[1899]]. Borough Staten Island secara resmi asmanipun Borough Richmond ngantos asmanipun dipungantos ing taun [[1975]] kangge merefleksiaken sebutanipun ingkang umum ing masyarakat.
Saben-saben borough dipunwakili déning [[Presiden Borough]] lan, kaliyan sanesipun Manhattan, nggadahi sebuah balai borough (fungsinya sami lan menetap ing [[Manhattan Municipal Building]]). Sejak penghapusan [[Dewan Pertimbangan New York City|Dewan Pertimbangan]] taun [[1990]] (amargi [[Dewan Pertimbangan City of New York v. Morris|kepemimpinan]] [[Mahkamah Agung AmerikaAmérika SerikatSarékat|Mahkamah Agung AS]] tahun 1989<ref>[http://www.law.cornell.edu/supct/html/historics/USSC_CR_0489_0688_ZS.html Cornell Law School Supreme Court Collection: Board of Estimate of City of New York v. Morris], [[Cornell Law School]]. Accessed September 11, 2008.</ref>) presiden borough sakpuika nggadahi kekuasaan eksekutif ingkang alit, lan boten wonten mupangatipun legislatif ing salebeting borough. Sebagian ageng kekuasaan eksekutif dipunterapaken déning [[Walikota New York City]], lan mupangati legislatif inggih punika tugas saking anggota [[Dewan New York City]]. Amargi statusipun aruoa county, saben borough ugi nggadahi tiyang [[Jaksa Distrik]] kadasta county sanesipun ing nagara bagian New York. Pinten-pinten hakim pengadilan sipil ugi kapilih ing lingkup borough, meski secara umum saged nglayani sadaya kota.
=== Desa bersejarah ===
Daftar 5 desa ing borough-borough [[New York City]] ingkang lajeng dados [[Lima Borough New York City]]. {{Citation needed|date=August 2010}}
352.737

besutan

Menu navigasi