Menyang kontèn

Ménaka: Béda antara owahan

2 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
Hindu -> Hindhu (éjaan baku), replaced: Hindu → Hindhu (2)
c (Bot: Panggantèn teks otomatis (-\bDelengen uga\b +Uga delengen))
(Hindu -> Hindhu (éjaan baku), replaced: Hindu → Hindhu (2))
| Anak = [[Sakuntala]]
}}
Ing [[mitologi]] [[HinduHindhu]], '''Menaka''' ([[basa Sanskerta]]: मेनका; ''Ménakā'') ya iku jeneng sawijining [[widadari]] saka kahyangan kang ayu banget. Sebagian carita uripe ana ing [[Ramayana]] lan [[Adiparwa]]. Ing [[Ramayana]], Menaka minangka widadari kang nggoda [[Wiswamitra]], dene ing [[Adiparwa]], Menaka dicaritakake minangka ibu saka [[Sakuntala]].
 
== Menaka lan Wiswamitra ==
 
Sawijining dina, dhèwèké diutus déning [[Indra]], Raja para [[Dewa (HinduHindhu)|Dewa]], supaya nggagalake tapa kang ditindakake déning [[Wiswamitra]]. Nanging dhèwèké dadi wedi nindakake tugase kanthi dhewean, amarga dhèwèké ngerti yèn kutukane [[Wiswamitra]] kang lagi nesu medeni banget. Pungkasane Indra njamin yèn dhèwèké dikancani déning Dewa [[Bayu]] lan Dewa [[Kama]]. Sawise yakin kanthi jaminan [[Indra]], Menaka numuju ing papan partapaan [[Wiswamitra]].
 
Sawise teka ing papan patujon, Dewa [[Bayu]] nyebarake wewanginane Menaka kanggo mancing asmara [[Wiswamitra]]. Sawise Wiswamitra melèk, Dewa [[Bayu]] nyingkap kain kang dienggo Menaka. Nalika iku, Dewa [[Kama]] manah Wiswamitra nganggo panah asmara. Pangkasane, nepsu asmara Wiswamitra thukul kanggo nyenengi Menaka. Wis pirang-pirang taun kekarone sesambungan, nanging Wiswamitra pungkasane sadar yèn Menaka mung sawijining godan kang diwenehake déning [[Indra]] kanggo nggoda tapane. Kanthi soroting mripat kang mancarake kamuntaban, Wiswamitra mandeng Menaka. Menaka gemetar kawedèn lan njaluk pangapura marang Wiswamitra supaya ora dikutuk, amarga dhèwèké mung nindakake tugas.
352.737

besutan