Kéwan nggayemi: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
25 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
c
busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik
c (→‎Alat Pencernaan: éjaan using AWB)
c (busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik)
[[Tragulidae]] {{br}}
}}
'''Kéwan nggayemi''' (''ruminansia'') inggih punika klompok [[kéwan]] mamalia ingkang saged mamah panganan ping kalih, saéngga klompok kéwan punika dipunwastani kéwan pemamah biak.<ref name="internet1">{{id}}[http://id.shvoong.com/exact-sciences/biology/2162354-sistem-pencernaan-makanan-pada-hewan/ Pencernaan hewan ruminansia](dipunundhuh 30 November 2012)</ref> Ing sistem klasifikasi manungsa kaliyan ruminansia punika nggadhahi ciri ingkang sami saking sistem pencernaanipun.<ref name="internet1"/> Tuladhanipun kéwan pemamah biak inggih punika [[sapi]], [[kebo]], [[kelinci]], [[kancil]], [[wedhus]], [[kidang]], [[bison]], lan [[jerapah]].<ref name="internet2">{{id}}[http://www.pojok-vet.com/Peternakan/sistem-dan-proses-pencernaan-pada-hewan-ruminansia.html Pencernaan Ruminansia](dipunundhuh 30 November 2012)</ref>
 
== Alat Pencernaan ==
Rantaman untu sapi :
 
3 3 0 0 0 0 0 0 Rahang inggil
 
M P C I I C P M Jinis gigi
 
3 3 0 4 4 0 3 3 Rahang ngandhap
 
I = insisivus = gigi seri
 
C = kaninus = gigi taring
 
P = premolar = geraham ngajeng
 
M = molar = geraham wingking
 
Lambung ruminansia kawangun saking ''rumen'' ''(weteng ageng)'', ''retikulum'' ''(weteng gala)'', ''omasum'' ''(weteng lutab)'', kaliyan ''abomasum'' ''(weteng masam)''.<ref name="internet1"/> ''Abomasum'' punika minangka ingkang dados lambung saéstunipun ingkang ugi dipungadhahi mamalia sanèsipun.<ref name="internet1"/> Ing lambung dipunkasilaken [[baktèri]] ingkang ngasilaken [[enzim]] selulase.<ref name="internet2"/> Enzim punika ginanipun ngrombak selulosa dados [[asam lemak]]. Ananging, ing ''abomasum'' ingkang asifat asam baktèri boten saged gesang, saéngga baktèri punika mati.<ref name="internet2"/> Lajeng dipuncerna dados sumber [[protein]] kanggé kéwan ruminansia. Dadosipun, kéwan ruminansia punika ugi mbetahaken asam amino kados manungsa.<ref name="internet2"/> Asam lemak sarta protein punika ingkang dados bahan baku kanggé mbentuk [[susu]] ing badan sapi.<ref name="internet2"/>
11.334

besutan

Menu navigasi