Origenes: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
12 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
c
busak cithakan, per Special:Diff/1146451
(→‎top: éjaan using AWB)
c (busak cithakan, per Special:Diff/1146451)
[[Gambar:Origen.jpg|thumb|right|Origenes, cendekiawan paling hébat abad katelu]]
'''Origenes''' ([[basa Yunani]]: {{polytonic|Ὠριγένης}}) lair ing [[Alexandria]] watara taun [[185]].<ref name="internet1">{{id}}[http://biokristi.sabda.org/origenes Origenes ] (Diaksès tanggal 3 Agustus 2011)</ref> Dhèwèké asalé saka kulawarga [[Kristen]] kang salèh.<ref name="internet1"/> Kira-kira ing taun [[201]], bapak saka salah sijiné tokoh gréja kang misuwur iku, [[Leonidas]], dikunjara ing sapanggonan disiksa déning [[Septimus Severus]].<ref name="internet1"/> Origenes nulis surat kanggo bapaké kang ana ing pakunjaran supaya ora mbaléla Kristus demi kulawargané.<ref name="internet1"/> Nanging Origenes péngin nyerahaké awaké ing panguwasa supaya bisa dadi martir bareng-bareng karo bapaké, nanging ibuné nglarang lan ndhelikaké sandhangané supaya ora lunga.<ref name="internet1"/>
 
Sawisé [[Leonidas]] mati dadi martir, bandané disita, lan bojoné ora kerumat lan anak-anaké kang ana 7.<ref name="internet1"/> Origenes wiwit kerja dadi [[guru]] [[sastra Yunani]] lan [[panyalin naskah]].<ref name="internet1"/> Amarga akèh wong-wong pinter kang wis mati, Alexandria kang disiksa, saéngga sekolah [[katekisasi]] Kristen butuh banget tenaga kanggo mulang.<ref name="internet1"/> Ing umur [[18]] taun, Origenes wis dadi [[kepala sekolah]] ing sekolah katekisasi iku lan wiwit mulang sinau lan nulis.<ref name="internet1"/>
Origenes uripé [[asketis]], wektu urip dientèkaké ing wayah bengi kanggo sinau lan dedonga, sarta turu ing ngisor tanpa dilèmèki apa-apa.<ref name="internet1"/> Kuwi dilakokaké amarga Origenes setya karo gréja lan nggawa kurmatané asma [[Kristus]].<ref name="internet1"/>
 
Origenes panulis kang prodhuktif banget.<ref name="internet2">{{id}}[http://biography.jrank.org/pages/5230/Origen-(Origenes-Adamantius).html Origenes ] (Diaksès tanggal 3 Agustus 2011)</ref> Origenes bisa gawé sekretaris kang cacahé 7 kabèh bisa kerja kanthi apik.<ref name="internet2"/> Origenes wis ngasilaké luwih saka 2000 karya, salah sijiné ya iku tafsiran-tafsiran ing saben kitab ing [[Alkitab]] sarta atusan [[khotbah]].<ref name="internet2"/>
 
Karyané "[[Hexapla]]" kalebu karya kang nduwèni prèstasi ing babagan [[kritik tèks]].<ref name="internet2"/> Ing njeroné karya iku, Origenes nyoba nemokaké pertalan [[Yunani]] kang paling apik kanggo [[Prajanjian Lawas]], lan ing enem kolom kang padha dhèwèké gunakaké [[Prajanjian Lawas]] Ibrani, ya iku transliterasi Yunani, 3 pertalan Yunani lan Septuaginta.<ref name="internet2"/> "Nglawan Celsus" ya iku karya gedhé kang kalebu bètèng kanggo kristen ing serangan kafir.<ref name="internet2"/> "Atas Prinsip Pertama" kalebu sarana kang pisanan kanggo [[téologi sistematis]]; Origenes kanthi saksama nliti keyakinan Kristen ngenani [[Allah]], [[Kristus]], [[Hyang Roh Suci]], [[penciptaan]], [[jiwa]], [[kekarepan bébas]], [[Kaslametan (Kristen)|kaslametan]] lan [[Kitab Suci]].<ref name="internet2"/>
11.292

besutan

Menu navigasi