Pacul: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
10 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
c
busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik
c (→‎Sejarah: bentuk -> wujud using AWB)
c (busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik)
 
'''Pacul''' kalebu salah sijiné alat utawa piranti [[tradhisional]] kang digunakaké ing pertanian.<ref name="internet2"/> Pacul digunakaké kanggo ndhudhug [[lemah]], kanggo ngresiki lemah saka [[suket]] utawa kanggo ngratakaké lemah.<ref name="internet2"/> Pacul isih digunakaké nganti jaman saiki, ananging kanggo ngolah lemah kang luwih amba buyasané nggunakaké [[bajak]] utawa [[traktor]].<ref name="internet2"/>
Pacul biyasané digawé saka kayu lan [[wesi]].<ref name="internet2"/> [[Kayu]] dadi dangangan utawa gagang pacul lan ing bonggol kayu ana wesi kang pancen digawé tipis lan landhep supaya kena kanggo macul.<ref name="internet2">{{id}}[http://distan.riau.go.id/index.php/profil-riau/sejarah-riau/134-cangkul distan.riau.go.id](dipunundhuh tanggal 21 Juni 2011)</ref>
'''Pacul''' kui ora namung digunakaké ing babagan pertanian. Pacul uga digunakaké kanggo ngaduk bahan bangunan. Kanthi migunakaké pacul, para tukang bangunan bisa nyampur kanthi rata bahan bangunan arupa wedhi, semèn, lan gamping.
 
== Sejarah ==
[[Kawruh]] ngenani [[pertanian]] kuno wis dingerteni bangsa [[Mesir]] pirang-pirang [[taun]] kepungkur.<ref name="internet1"/> [[Kabudayan]] Mesir jaya kang uga nduwèni prabawa tumprap kabudayan-kabudayan Barat jaman saiki ya iku makmur lan akèhé asil pertanian.<ref name="internet1"/> Wong Mesir dadi wong kang ahli kanggo ngembangaké teknik [[drainase]] lan [[irigasi]].<ref name="internet1"/> Drainase ya iku mbuwang banyu kang wis luwih-luwih.<ref name="internet1"/>
 
[[Teknologi]] kanggo ngolah lemah bisa dimangertèni saka pacul.<ref name="internet1"/> Pacul asale saka [[garan]] kang cacahé siji lan bentuké lincip kang digunakaké kanthi obahan kaya wong ngethok.<ref name="internet1"/> Pacul kang sepisanan uga diarani bajak kuno, arupa pacul kang mung diobahké manungsa utawa kéwan kanggo ngeruk lan malik lemah.<ref name="internet1"/> Sawisé iku pacul banjur diowahi kanthi némpélaké wesi ing panggonan kang dadi tapel wates karo lemah.<ref name="internet1"/> Kanthi cara iki pacul duwéni ''konstruksi'' kang luwih kuwat lan luwih gampang dienggo.<ref name="internet1"/> Saliyané iku, wujud iki uga nggampangaké lemah kang diwalik supaya saya akèh lemah kang diolah.<ref name="internet1"/> Pacul digunakaké wong Mesir dadi alat kanggo [[panén]] lan kanggo njupuk [[tanduran]] sak lemah.<ref name="internet1"/>
Pacul duwéni werna-werna wujud lan ukuran.<ref name="internet1"/> Gedhé ciliké ukuran pacul dijumbuhaké miturut kagunan pacul.<ref name="internet1">{{id}}[http://www.lablink.or.id/Agro/agr-sejarah.htm lablink.or.id](dipunundhuh tanggal 21 Juni 2011)</ref>
 
== Cathetan suku ==
{{reflist}}
{{piranti-stub}}
 
[[Kategori:Alat kanggo tetanen]]
 
 
{{piranti-stub}}
11.366

besutan

Menu navigasi