Kécap: Béda antara owahan

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
10 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
c
busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik
c (mbusak Kategori:Bumbu (HotCat))
c (busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik)
[[Gambar:Kecap manis & kecap asin.jpg|thumb|250 px|Kecap kang rasané asin lan legi saka mêrek ABC]]
'''Kécap''' ya iku salah siji [[bumbu]] utawa panyedhep masakan kang wujudé cairan kang wernané [[ireng]].<ref name="internet2"/> Kécap rasané ana kang legi lan ana uga kang asin.<ref name="internet2"/>
Bahan dhasar kanggo nggawé kécap ya iku [[kedhelé]] utawa [[kedhelé ireng]].<ref name="internet2"/> Ananging ana uga kécap kang digawé saka banyu [[klapa]]. Kécap kang digawé saka [[banyu]] klapa umumé rasané asin.<ref name="internet2"/> Kécap legi biyasané kenthel lan digawé saka kedhelé ananging kécap asin umumé luwih èncèr lan digawé saka kedhelé kanthi komposisi [[uyah]] kang luwih akéh, utawa ana uga kang digawé saka [[iwak]] segara.<ref name="internet2"/> Saliyané saka bahan dhasar kedhelé utawa kedhelé ireng lan banyu klapa, kécap uga ana kang digawé saka [[ampas]] padhet saka ampas [[tahu]].<ref name="internet2">{{id}}[http://www.scribd.com/doc/16737345/MAKALAH-KECAP scribd.com](dipunundhuh tanggal 17 Juni 2011)</ref>
 
== Carane nggawé ==
Umume kécap digawé lan diprodhuksi ing usaha kang skalané cilik utawa menengah, saliyané iku kécap uga dadi usaha rumah tangga.<ref name="internet1"/> Ananging saben [[industri]] kécap nduwé bumbu rahasia utawa resep khusus saéngga rasané kécap kang diasilaké nduwèni rasa kang luwih énak yèn dibandhingaké kécap liyané.<ref name="internet1"/>
Carané nggawé kécap, sepisanan kedhelé di[[ferméntasi]] karo [[kapang]] ''Aspergillus sp.'' lan ''Rhizopus sp.'' <ref name="internet1"/> Dele banjur dadi kaya [[témpé]] kedhelé.<ref name="internet1"/> Témpé iki banjur digaringaké lan direndhem ing larutan uyah.<ref name="internet1"/> Uyah kalebu [[senyawa]] kang selektif karo mikroba.<ref name="internet1"/> Mung [[mikroba]] kang tahan uyah kang bisa thukul ing rendheman kedhelé iki.<ref name="internet1"/> Mikroba kang thukul ing rendeman banyu dhele iki umume mikroba jinis [[khamir]] lan [[baktèri]] kang tahan uyah kayata khamir ''Zygosaccharomyces'' lan bakteri [[susu]] ''Lactobacillus''.<ref name="internet1"/> [[Mikroba]] iki bisa ngrombak [[protein]] dadi asam-[[asam amino]] lan komponen ''rasa'' lan ''aroma''.<ref name="internet1"/> Saliyané iku [[bakteri]] jinis iku uga ngasilaké asam.<ref name="internet1"/>[[Fermentasi]] bisa dadi yèn kadar uyah dhuwur ya iku antarané 15 nganti 20%.<ref name="internet1"/>
Bahan-bahan kang dibutuhaké kanggo nggawé kécap ya iku kedhelé, uyah, lan laru tempé.<ref name="internet1">{{id}}[http://www.iptek.net.id/ind/warintek/Pengolahan_pangan_idx.php?doc=6c10 Pembuatan kecap pada situs Warintek iptek.net.id](dipunundhuh tanggal 17 Juni 2011)</ref>
 
== Cathetan suku ==
{{reflist}}
{{stub}}
 
[[Kategori:Kécap]]
[[Kategori:Panganan asil fermèntasi]]
 
 
{{stub}}
11.292

besutan

Menu navigasi