Pondhok pesantrèn Tebu Ireng: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
c
busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik
c (→‎Sejarah: shalat, sholat -> salat using AWB)
c (busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik)
|footnotes =
}}
'''Pesantren Tebu Ireng''' ya iku salah sawijining pondok pesantrèn kang gedhé ing [[Jombang]], [[Jawa Timur]].<ref name="internet1">{{id}} [http://www.tebuireng.net/ Tebu Ireng] (15 Mei 2011)</ref> Pesantrèn iki diadegké déning Kyai [[Hasyim Asy'ari]] nalika tahun [[1899]].<ref name="internet1"/> Kejaba pelajaran bab [[agama Islam]], ilmu [[syariat]], lan [[basa Arab]], pelajaran umum uga kalebu ing struktur kurikulum pengajarané.<ref name="internet1"/> Pesantrèn Tebu Ireng wis akèh mènèhi konstribusi dan sumbangan karo masyarakat, kang utamané ing bab pendidikan [[Islam]] ing [[Indonésia]].<ref name="internet1"/>
 
== Sejarah ==
Miturut carita para warga, jeneng Tebu Ireng saka '''kebo ireng'''.<ref name="internet3"/> Miturut cariyosipun, nalika iku ana warga kang duwèni kebo kang duwèni kulit werna kuning (bulé atau albino).<ref name="internet3"/> ing sawijining dina, kebo kala wau ilang.<ref name="internet3"/> Sawisé digoleki sedina muput, banjur soréné nembe ketemu wis arep mati amarga kecebur rawa kang akèh lintahé.<ref name="internet3"/> Sekujur awaké kebak lintah, mula kang asalé kulité kuning dadi ireng.<ref name="internet3"/> Kedadèan iku gawé gègèr sing duwé kebo saha para warga ing kana banjur nggembor "kebo ireng...! kebo ireng...!".<ref name="internet3"/> Wiwit iku, dukuh panggon ilangé kebo mau dikenal kanti jeneng dukuh kebo ireng.<ref name="internet3"/> Nanging amarga ilaté wong jawa dukuh punika jenengé dados dukuh tebu ireng.<ref name="internet3"/>
 
Pesantren Tebu Ireng diadegké déning Kyai Hasyim Asy'ari nalika tahun 1899 M.<ref name="internet3">{{id}}[http://news.okezone.com/read/2010/01/04/337/290508/gus-dur-bisa-bicara-dengan-arwah-hasyim-asy-ari Gus Dur](15 Mei 2011)</ref> Nalika iku ing tahun 1899 Kyai Hasyim nembé kundur saking ibadah haji ning [[Makkah]], Kyai Hasyim mundhut tanahé dalang ing dukuh [[Tebu Ireng]] kang jaraké kira-kira 200mèter saka pabrik gula cukir.<ref name="internet3"/> Ing dukuh iku Kyai Hasyim Asy'ari gawé omah saha gawé pondok kanggo para santriné.<ref name="internet3"/> Bagéyan ngarep digawé saka gedhèg, ruang iku digawé kanggo panggon mulang para santri saha salat jama'ah.<ref name="internet3"/> Banjur ingkang bagéyan mburi digawé omah.<ref name="internet3"/> Nalika pisanan, jumlah santriné mung wolu, saha telung sasi mengarep santriné tambah dadi wolulikur.<ref name="internet3"/>
 
Wektu iki, Pesantrèn Tebu Ireng wus gedhé lan wus dadi pilihan para warga NU kanggo nyekolahaké anak-anaké.<ref name="internet3"/>
 
== Sistem Pandhidhikan ==
Lumantar lakuné wektu, santri ing [[Pesantrèn Tebu Ireng]] sangsaya akèh lan sangsaya manéka warna ragam budayanè.<ref name="internet2">{{id}}[http://megapolitan.kompas.com/read/2010/03/19/03301099/Kultur.Pesantren..Kekuatan.NU Kultur Pesantren] (15 Mei 2011)</ref> Kepara nyata pesantrèn Tebu Ireng wus akèh ngrubah sistem pandhidhikané.<ref name="internet2"/> Kayata contone biyèn kang ana mung Pandhidhikan bab [[Agama Islam]] lan [[Basa Arab]], saiki wis ana pandhidhikan umum utawa pandhidhikan formal.<ref name="internet2"/> Ananging senajan wis akèh nrubah sistem pandhidhikané, Pesantrèn Tebu Ireng isih tetep nerapaké sistem kang lawas.<ref name="internet2"/> Dadi santri lulusan Pesantrén Tebu Ireng ora mung bisa lan paham babagan agama ananging uga paham babagan ilmu umum kang modèrn.<ref name="internet2"/>
 
== Unit Pandhidhikan ==
Tebu Ireng pancèn pesantrèn tradisonal, nanging kaya déné pesantrèn-pesantrèn modèrn kang ana [[Indonésia]], Tebu ireng uga duwé unit pandhidhikan umum.<ref name="internet5">{{id}}[http://ezzt.student.umm.ac.id/2010/07/09/sejarah-singkat-pesantren-tebuireng-jombang/ Tebu Ireng](17 Mei 2011)</ref> Ing Pesantrèn Tebu Ireng duwèni unit pandhidhikan cacahé lima ya iku:
 
# [[Ma'had Aly]],
# [[MTs. Salafiyah Safi'iyah]],
# [[SMP A.Wahid Hasyim]],
# [[MA. Salafiyah Safi'iyah]],
# [[SMA A.Wahid Hasyim]].<ref name="internet5"/>
 
== Daftar Pengasuh ==
Ing lakuné sejarah, nganti saiki Pesantrèn Tebuireng wis ganti pengasuh nganti kaping 7 periode.<ref name="internet4">{{id}}[http://www.republika.co.id/berita/dunia-islam/islam-nusantara/09/06/02/53882-kh-hasyim-asy-ari-ulama-pembaru-pesantren Pesantren](15 Mei 2011)</ref> Periodisasi pengasuh pesantrèn Tebuireng:
 
# [[Hasyim Asy'ari|KH. Muhammad Hasyim Asy’ari]] : 1899 – 1947,
# [[Wahid Hasyim|KH. Abdul Wahid Hasyim]] : 1947 – 1950,
# [[KH. Abdul Karim Hasyim]] : 1950 – 1951,
# [[KH. Achmad Baidhawi]] : 1951 – 1952,
# [[KH. Abdul Kholik Hasyim]] : 1953 – 1965,
# [[KH. Muhammad Yusuf Hasyim]] : 1965 – 2006,
# [[KH. Solahuddin Wahid]] : 2006 - nganti saiki.<ref name="internet4"/>
 
== Cathetan suku ==
{{reflist}}
 
11.296

besutan

Menu navigasi