Métabolisme: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
15 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
c
busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik
c (Meursault2004 mindhahaken kaca Metabolisme dhumateng Métabolisme: luwih trep)
c (busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik)
[[Gambar:SantoriosMeal.jpg|thumb|right|250px|[[Santorio Santorio]] (1561-1636) diyakini dadi sing pisanan ngayahi èksperimen ngenani metabolisme.]]
'''Métabolisme''' minangka modhifikasi [[senyawa kimia]] sacara [[biokimia]] ing sajroning [[organisme]] lan [[sèl (biologi)|sèl]]. Metabolisme nyakup sintesis ([[anabolisme]]) lan panguraian ([[katabolisme]]) [[molekul]] [[kimia organik|organik]] komplèks. Metabolisme biasané dumadi saka tahapan-tahapan sing nglibataké [[enzim]], sing dikenal uga minangka [[jalur metabolisme]]. [[Metabolisme total]] arupa kabèh prosès biokimia ing sajroning organisme. [[Metabolisme sèl]] nyakup kabèh prosès kimia jroning sèl. Tanpa metabolisme, makhluk urip ora bakal bisa tahan urip.
 
Produk metabolisme disebut ''metabolit''. Cawang [[biologi]] sing nyinaoni komposisi metabolit sacara sakabèhané jroning sawiji tahap perkembangan utawa ing sawiji bagéan awak dijenengaké [[metabolomika]].
 
== Pranala njaba ==
* {{en}} [http://www.istrianet.org/istria/illustri/santorio/ Eksperimen-eksperimen Santorio Santorio]
* {{en}} [http://www2.ufp.pt/~pedros/bq/integration.htm Interactive Flow Chart of the Major Metabolic Pathways]
 
[[Kategori:Biokimia]]
11.296

besutan

Menu navigasi