Pondhok pesantrèn Tebu Ireng: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
c
→‎Sejarah: shalat, sholat -> salat using AWB
c (→‎Sistem Pandhidhikan: biyen, mbiyen -> biyèn, mbiyèn using AWB)
c (→‎Sejarah: shalat, sholat -> salat using AWB)
Miturut carita para warga, jeneng Tebu Ireng saka '''kebo ireng'''.<ref name="internet3"/> Miturut cariyosipun, nalika iku ana warga kang duwèni kebo kang duwèni kulit werna kuning (bulé atau albino).<ref name="internet3"/> ing sawijining dina, kebo kala wau ilang.<ref name="internet3"/> Sawisé digoleki sedina muput, banjur soréné nembe ketemu wis arep mati amarga kecebur rawa kang akèh lintahé.<ref name="internet3"/> Sekujur awaké kebak lintah, mula kang asalé kulité kuning dadi ireng.<ref name="internet3"/> Kedadèan iku gawé gègèr sing duwé kebo saha para warga ing kana banjur nggembor "kebo ireng...! kebo ireng...!".<ref name="internet3"/> Wiwit iku, dukuh panggon ilangé kebo mau dikenal kanti jeneng dukuh kebo ireng.<ref name="internet3"/> Nanging amarga ilaté wong jawa dukuh punika jenengé dados dukuh tebu ireng.<ref name="internet3"/>
 
Pesantren Tebu Ireng diadegké déning Kyai Hasyim Asy'ari nalika tahun 1899 M.<ref name="internet3">{{id}}[http://news.okezone.com/read/2010/01/04/337/290508/gus-dur-bisa-bicara-dengan-arwah-hasyim-asy-ari Gus Dur](15 Mei 2011)</ref> Nalika iku ing tahun 1899 Kyai Hasyim nembé kundur saking ibadah haji ning [[Makkah]], Kyai Hasyim mundhut tanahé dalang ing dukuh [[Tebu Ireng]] kang jaraké kira-kira 200mèter saka pabrik gula cukir.<ref name="internet3"/> Ing dukuh iku Kyai Hasyim Asy'ari gawé omah saha gawé pondok kanggo para santriné.<ref name="internet3"/> Bagéyan ngarep digawé saka gedhèg, ruang iku digawé kanggo panggon mulang para santri saha shalatsalat jama'ah.<ref name="internet3"/> Banjur ingkang bagéyan mburi digawé omah.<ref name="internet3"/> Nalika pisanan, jumlah santriné mung wolu, saha telung sasi mengarep santriné tambah dadi wolulikur.<ref name="internet3"/>
 
Wektu iki, Pesantrèn Tebu Ireng wus gedhé lan wus dadi pilihan para warga NU kanggo nyekolahaké anak-anaké.<ref name="internet3"/>
352.737

besutan

Menu navigasi