Wong Jawa: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
3 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
c
pengaruh, pangaruh -> prabawa using AWB
(éjaan using AWB)
c (pengaruh, pangaruh -> prabawa using AWB)
Suku bangsa Jawa sebagéan gedhé migunakaké [[basa Jawa]] kanggo wicara sadina-dina. Jroning sawijining polling sing dianakaké [[majalah Tempo]] ing wiwitan [[dasawarsa]] 1990-an, kurang luwih mung 12% wong Jawa sing migunakaké [[basa Indonésia]] kanggo sadina-dina, watara 18% migunakaké basa Jawa lan Indonésia sacara campur lan saluwihé nganggo basa Jawa.
 
Basa Jawa nduwèni aturan sing mbédakaké cara migunakaké tetembungan miturut tataran adhedhasar hubungan antara pawicara lan sapa sing diajak wicara. Aturan iki dikenal minangka undha-usuk basa. Aspèk bebasan iki nduwèni pangaruhprabawa sosial sing kuwat jroning budaya Jawa, lan anané kasadaran bab status sosial ing masarakat.
== Seni ==
Wong Jawa misuwur nduwèni budaya seni utamané dipengaruhidiprabawai déning agama [[Hindu-Buddha]], ya iku pamentasan [[wayang]]. Repertoar carita wayang utawa [[lakon]] sebagéan gedhé adhedhasar [[wiracarita]] [[Ramayana]] lan [[Mahabharata]]. Ananging ana uga pangaruhprabawa saka agama [[Islam]] lan [[Donya Kulon]].
 
== Stereotipe wong Jawa ==
352.737

besutan

Menu navigasi