Basa Koréa: Béda antara owahan

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
3 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
→‎top: éjaan using AWB
c (éjaan using AWB)
(→‎top: éjaan using AWB)
|image= [[Gambar:Hangugeo-Chosono.png|center|200px]]
|familycolor=Isolate
|states=[[Koréa Kidul]], [[Koréa Lor]], [[RepublikRépublik Rakyat Cina]], [[IndonesiaIndonésia]]
|speakers= 78 yuta<ref name=Ethnologue14>{{cite web |url=http://www.ethnologue.com/14/show_iso639.asp?code=kor |title= Koréan |work=Ethnologue, 14th ed. |accessdate=2008-09-25}}</ref>
|rank=17
{{Teks Koréa}}
 
'''Basa Koréa''' (한국어/조선말) iku basa sing paling akèh dianggo ing [[Koréa]], lan dadi basa resmi [[Koréa Kidul]] lan [[Koréa Lor]]. Basa iki uga dituturaké sacara luas ing [[DaerahLaladan Otonomi Koréa Yanbian|Yanbian]] ing [[Cina]] timur laut. Secara keseluruhan terdapat sekitar 78 yuta penutur basa Koréa ing saindhenging donya kalebu kelompok-kelompok gedhé ing [[Uni Sovyèt]], [[Amérika Sarékat|AS]], [[Kanada]] lan [[Jepang]]. [[Klasifikasi]] resmi basa Koréa isih durung disetujoni sacara universal, nanging dianggep déning akèh wong minangka [[basa isolat]]. Sawetara [[ahli basa]] nglebokaké jroning klompok [[basa Altaik]]. Basa Koréa uga akèh mèmper karo [[basa Jepang]] sing status kakerabatané uga kurang jelas.
 
Sistem panulisan basa Koréa sing asli — disebut [[Hangul]] — minangka sistem sing [[silabik]] lan [[fonetik]]. Aksara-aksara [[Sino-Koréa]] ([[Hanja]]) uga dipigunakaké kanggo nulis basa Koréa. Senadyan tembung-tembung sing paling umum dipigunakaké arupa [[Hangul]], luwih saka 70% kosakata basa Koréa dumadi saka tembung-tembung sing dibentuk saka [[Hanja]] utawa dijupuk saka basa [[Mandarin]].
Nanging jroning perkembangané, Hangeul tansaya akèh dipigunakaké malah ing [[abad ka-19]] lan wiwitan abad ka-20, panggunaan Hangeul lan Hanja seimbang. Nanging saiki, mung ditemoni ing tulisan-tulisan akademik lan resmi, déné amèh kabèh papan jeneng dalan, petunjuk, malah tulisan-tulisan informal ditulis ing tulisan Hangeul.
 
Basa Koréa sayektiné nduwèni [[dhialèk|dhialèk-dhialèk]] sing saling gegandhèngan siji lan sijiné. Saben wewengkon bisa mangertèni dhialèk liyané, kajaba dhialèk [[Jeju|Pulo Jeju]] sing dianggep kurang bisa dimangertèni déning dhialèk-dhialèk provinsipropinsi lainnya.
 
== Rujukan ==
352.730

besutan

Menu navigasi