Evo Morales: Béda antara owahan

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
3 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
éjaan using AWB
c (→‎Pranala njaba: All info is kept in Wikidata, removed: {{Link FA|pt}} using AWB (10903))
(éjaan using AWB)
}}
 
'''Juan Evo Morales Ayma''' ({{lahirmati| [[Orinoca]], [[Departemen Oruro|Oruro]], [[Bolivia]]|26|10|1959}}), sing populèr dikenal kanthi jeneng '''Evo''' ([[International Phonetic Alphabet|IPA]]: [ˈeβ̞o]) iku [[Presidhèn Bolivia|Presidhèn]] [[Bolivia]] lan dadi wong [[pribumi]] pisanan tumrap jabatan [[kepala negaranagara]] wiwit panjajahan Spanyol luwih saka 470 taun kapungkur.<ref name="BBC bio">{{cite news| date=14 December 2005|title=ProBerkas: Evo Morales|publisher=BBC|url= http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/3203752.stm}} Retrieved on Feb. 1, 2007</ref><ref>{{cite news|url=http://www.pbs.org/frontlineworld/blog/2006/01/bolivia_the_ris_1.html|publisher=PBS Frontline|title=Bolivia: The Rise of Evo Morales|author=Tupac Saavedra}}</ref><ref>{{cite news|date=January 23rd, 2006|title=Evo Morales Sworn in as Bolivia's First Indigenous President|publisher=Democracy Now|url=http://www.democracynow.org/article.pl?sid=06/01/23/1441200}}</ref><ref>{{cite news|title=Evo Morales: Indigenous Power|author=Jubenal Quispe|url=http://www.yesmagazine.org/article.asp?ID=1732|publisher=Yes Magazine}}</ref> Klaim ini menyebabkan kontroversi,<ref>{{cite news|url=http://www.bolpress.com/art.php?Cod=2006012217|publisher=Bolpress|title=¿Evo indígena o mestizo?}}</ref> karena ada para presiden [[mestizo]] sebelumnya.<ref> Mesa, José, Gisbert, Teresa, Mesa Gisbert, Carlos D. ''Historia de Bolivia: Segunda Edición corregida y actualizada''. Editorial Gisbert. La Paz, 1998.</ref>
 
Morales iku wong [[sosialis]] lan asal saka suku [[Indian]] ([[Aymara]]) lan dilantik dadi presidhèn ing tanggal [[22 Januari]] [[2006]].
 
Morales iku pemimpin [[sayap kiri|swiwi kiwa]] gerakan ''[[cocalero]]'' Bolivia– sawijining federasi kendho saka [[campesino]] panandur godhong [[koka]] sing nglawan upaya-upaya pamaréntah [[Amérika Sarékat]] kanggo [[pembasmian koka|mbesmi koka]] ing [[ProvinsiPropinsi Chapare]] ing Bolivia kidul-wétan. Morales uga minangka pemimpin partai pulitik [[Gerakan kanggo Sosialisme (Bolivia)|Gerakan kanggo Sosialisme]] (''Movimiento al Socialismo,'' sing dicekak jroning [[basa Spanyol]] ''MAS'', sing tegesé "luwih"), sing kalibet jroning [[Perang Gas Bolivia|Perang Gas]], bebarengan karo akèh kelompok liyané, sing biasané dirujuk minangka "gerakan sosial".
 
 
 
== Réferènsi ==
* [http://vlib.iue.it/history/americas/Bolivia/bolivia.html WWW-VL: History: Bolivia]
* [http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/4963348.stm "BBC News | Americas |Bolivia Gas Under State Control"]
* [http://www.coha.org/2006/06/08/direct-intervention-a-call-for-bush-and-bolivia%e2%80%99s-morales-to-take-a-leap-of-faith-and-change-presidential-issues-into-personal-ones/ "Direct Intervention: A Call for Bush and Bolivia’s Morales to Take a Leap of Faith and Change Presidential Issues into Personal Ones"] Dari Council on Hemispheric Affairs
* [http://www.democracynow.org/article.pl?sid=06/09/22/1323211 "Bolivian President Evo Morales on Latin America, U.S. Foreign Policy and the Role of the Indigenous People of Bolivia"]—Interview on ''[[Democracy Now!]]''
* [http://www.pbs.org/frontlineworld/rough/2006/05/bolivia_on_the.html# Bolivia: On the Road With Evo — The making of an unlikely president]
{{end box}}
{{lifetime|1959||}}
{{DEFAULTSORT:Morales, Evo}}
 
{{DEFAULTSORT:Morales, Evo}}
[[Kategori:Presidhèn Bolivia]]
[[Kategori:Sosialis]]
348.872

besutan

Menu navigasi