Menyang kontèn

Gangga: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  6 taun kepungkur
→‎Sajarah: éjaan using AWB
c (éjaan using AWB)
(→‎Sajarah: éjaan using AWB)
 
==Sajarah==
Cariyos Gangga kawiwitan nalika [[Sagara]], Raja [[Ayodhya]] boten kagungan putra. Nalika punika piyambakipun sregep nindakaken tapa lan dipunjanjèni déning para déwa bakal kagungan sewidak èwu putra. Piyambakipun lajeng ngawontenaken upacara sesembahan [[jaran|turangga]]. Déwa [[Indra]], panguwaos surga ingkang mireng bab punika kagèt ngantos piyambakipun ajrih, saèngga nyolong [[jaran|turangga]] ingkang dados sesembahan lan dipunbekta wonten ing donya alam ngandhap. Putra-putranipun Raja [[Sagara]] dipundhawuhi kanggé madosi [[jaran|turangga]] ingkang dados sesembahan. Dumugi wonten ing alam ngandhap, sedayasadaya putranipun Raja [[Sagara]] nduga menawi rsi ingkang dipunpanggihaken wonten ing mrika ingkang nyolong [[jaran|turangga]] sesembahan punika. Amargi duka, Rsi wau lajeng nyupata sedayasadaya putranipun Raja [[Sagara]] dados awu. Sabubaripun mangertosi kadadosan ingkang dipunlampahi déning para putranipun, Raja [[Sagara]] lajeng nyuwun dhumateng Dèwi Gangga supados mandhap dhateng mayapada lan mbekta [[banyu|tirta]] kanggé nyelametaken putra-putranipun. <br /> <ref name="buku 1">{{id}} Dharam Vir Singh (Alih Basa Déning I. G. A. Dewi Paramitha, S. S. (2006). ''Hinduisme Sebuah Pengantar''. Surabaya: Penerbit Paramita.</ref>
 
Sedaya kulawarganipun [[Sagara]] sami nindakaken tapa brata kanthi ancas supados Dèwi Gangga kersa mandhap wonten ing mayapada. Ananing namung [[Bhagiratha]], wayahipun [[Sagara]] ingkang tapanipun saged damel Dèwi Gangga kersa mandhap dhateng mayapada. Dèwi Gangga nyangkut wonten ing gelungan [[rambut|rekma]] Déwa [[Siwa]] nalika mandhap. Ananing sang Dèwi tetep saged mbiyantu [[Bhagiratha]], piyambakipun ngajak Dèwi Gangga dumugi wonten ing alam ngandhap. Kadadosan punika ingkang njalari Gangga kapérang dados tiga. Setunggal tetep wonten ing swarga ingkang kasebut [[Mandakini]]. Pérangan ingkang wonten ing mayapada utawi [[bumi]] kasebut Gangga, lan pérangan ingkang mili wonten ing alam ngandhap kasebut [[Bhagirathi]], dipunparingi nama sami kaliyan Raja [[Bhagiratha]]. <br /> <ref name="buku 1"/><ref name="buku 2">{{id}} I Ketut Sukartha, dkk. (2003). ''Agama Hindu untuk SLTP Kelas 3''[[ISBN 979-571-020 6 (jilid 1)]]. Denpasar: Penerbit Ganeca Exact.</ref>
352.737

besutan