Memedi ing Budaya Thailand

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Patung Pret ing Wat Phai Rong Wua, Suphanburi

Percaya karo memedi ing budaya Thailand iku kondhang lan turun-temurun. Ing sajarah Thailand, uwong kang ngrasuk agama Buddha uga padha percaya bab roh-roh utawa memedi ing crita rakyat. Mitos iki wis panggah lan ngrembaka. Crita-crita kuwi banjur diadhaptasi ing média kang modérn, kaya déné film Thailand, Opera Sabun TV Thailand, lan Komik Thailand. Sawetara memedi ing budaya Thailand kuwi uga dienggo marang budaya tanggané. Krasue, contoné bagèan saka Kamboja, Laos lan budaya Melayu.[1] Sawetara iki antarané Pret kang dhuwur, kuwi bagéan saka mitologi Buddha.[2] Meneh liyané kaya ta Phi Dip Chin, kang wis kalebu kawruh memedi Thailand liwat   wong Cina kang manggon ing Thailand pirang abad pungkasan.[3]

Kapitayan[besut | besut sumber]

Roh-roh utawa memedi Thailand iku kawentar minangka phi (ผี). Sebagéyan gedhé roh-roh kuwi nocturnal. Umumé memedi kang tradhisional ora dituduhaké ing lukisan utawa gambar, kajaba kanggo memedi Pret. Amarga kuwi crita bab memedi blaka diceritakaké dhedhasar saka tradisi lésan[4]. Kapitayan lokal babagan roh-roh ing pedésan Thailand disinau déning Phraya Anuman Rajadhon.

Pratélan Memedi Thailand[besut | besut sumber]

Sawetara memedi Thailand kang kondhang ya iku : Chao Kam Nai Wen (เจ้ากรรมนายเวร), ya iku memedi kang nyilakani manungsa kang atiné ala, mligi kang tau nyilakani memedi nalika uripé.

  • Hun Phayon (หุ่นพยนต์),  ya iku manungsa rékan utawa nir-manungsa. Kang nduwéni memedi iku bisa nganggo kakuwatan sikir kanggo ngreksa para memedi, kaya déné Khwai Thanu[5].
  • Khamot (โขมด), memedi kang sumunar.
  • Khwai Thanu (ควายธนู), uga diarani Wua Thanu (วัวธนู), Uwong akéh kang padha percaya yèn Khwai Thanu iku sawijining ilmu sikir kang kadayan saka wong Afrika kang sinau Voodoo. Khwai Thanu kondang ing Thailand iring kidul lan lor-wétan.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Yongcharoenchai, Chaiyot (2016-01-16). "As cultures come together, it's all in bad spirits". Bangkok Post. Dijupuk 19 January 2016. 
  2. Hantu Penanggalan/Balan-balan Archived 2011-07-16 at the Wayback Machine.
  3. "เจียงซือ,jiangshi,ผีดิบจีน". OK Nation. Dijupuk 14 October 2017. 
  4. 'Ghosts and Spirits of Lan Na Northern Thailand', in: Forbes, Andrew, and Henley, David, Ancient Chiang Mai Volume 4. Chiang Mai, Cognoscenti Books, 2012. ASIN: B006J541LE
  5. หุ่นพยนต์ตาปะขาวตักศิลาไสยเวทแดนใต้