Masakan Rusia

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Blini (panekuk Rusia)

Masakan Rusia inggih punika sébatan kanggè pintén-pintén masakan ingkang nyangkup hidangan istana Kakaisaran Rusia, masakan nasional Federasi Rusia, lan republik békas Uni Sovyèt kadosta Ukraina lan Kazakhstan. dados négara ingkang agéng ing donya ingkang ing kalih bénua, Èropa lan Asia, masakan ingkang sami sagèd gadahi rèsèp ingkang bèntèn-bèntèn gumantung kaliyan iklim lan wewengkonipun ing Rusia. Masakan Rusia ménika dipunpengaruhi masakan Perancis. Katarina ingkang Agung punika ngeremeni kabudayan Perancis lan datengaken koki saking Perancis.[1]

jumlah hidangan ingkang dipun anggep saking Rusia, kadasta sapi muda Orloff, sapi Stroganoff, ayam Kiev, lan Charlotte Russe inggih punika kasil kreasi koki Perancis. pinten-pinten hidangan saking jawi Rusia sampun dipunanggep dados makanan asli saking Rusia. Pelmeni asalipun saking Siberia, lan shashlik daging wedhus utawa domba dipunsinaoni saking suku-suku ing Pegunungan Kaukasus ing abad ke-19.

Panganan Rusia ingkang misuhur inggih punika sup shchi. Bahan dasaripun namung kubis lan bawang bombay. Sup punika dipunremeni amargi boten nepang bentenipun kelas, sugih utawa mlarat. tiyang Rusia tepang sesorah "Makanan kami inggih punika shchi lan kasha (bubur)" (Щи да каша — пища наша, Shchi da kasha pishcha nasha).

Makanan istimewa dipunhidangken ing kasampatan khusus lan percaya Gereja Ortodoks. wekdhal syam daging, tiyang Rusia damel shchi saking sauerkraut. Hidangan istimewa kangge Natal inggih punika kutia, lan blini kangge Maslenitsa, serta Paskha kangge Paskah.

Cara Nyajiaken[besut | besut sumber]

Makanan utama ing Rusia ing antawisipun inggih punika roti, kenthang, telur, daging, mentega, kubis, jamur, mentimun, lan bawang bombay. Daging asalipun saking kewan ternak lan kewan kasil ambebedag. sadaya panganan dimasak ing dapur lan boten ing hadapan tamu. menawi dipunhidangaken, makanan dipunpanggenake ing inggil nampan perak.[1]

Iklim asrep nyebapaken makanan dipunhidangken ing inggil meja secara urut. setunggal set hidangan dipunwiwiti saking pambuka (zakuski), sup, hidangan utami, lan hidangan pungkasan. Hidangan pambuka saged arupa blini, kaviar, buah zaitun, ikan asap, selada, acar ikan atau sayuran, dan sauerkraut. Sup merupakan hidangan sebelum hidangan utama arupa daging (sapi, wedhus, utawa babi). Krim asam ingkang dipunsebat smetana punika penyedap utami ingkang dipuntambahaken ing sup utawi pelmeni.

Sejarah[besut | besut sumber]

Pengaruh Asia Tengah[besut | besut sumber]

Hidangan utami ing makanan Rusia umumipun dipunmadang kaliyan roti. Miturut N.I. Kovalev, seorang sejarawan makanan Soviet, tiyang Rusia sinau damel roti ingkang dipunkembangaken klaiyan ragi saking suku nomadik Scythia asalipun Asia Tengah ingkang gadahi kuasa ing Rusia bagian selatan sapunika langkung saking 300 taun ing abad ke-7 SM. Pengaruh sanes saking Asia Tengah inggih punika ombenan fermentasi susu kuda ingkang dipunsebat kumis. Nilai gizi ombenan punika sampun dipunmangertosi sejak zaman kina déning tiyang Asia, utaminipun tiyang Kazakhstan, Kirgiztan, Bashkir.[2]

Pengaruh Asia Timur[besut | besut sumber]

Perdagangan Rusia kaliyan Konstantinopel ing taun 945 mbeta serta beras, lan rempah-rempah kadasta cengkeh lan merica. Invasi Mongol mbuka malih Jalur Sutra ing Tiongkok, lan mbeta serta rempah-rempah enggal. pinten-pinten ing antawis kuma-kuma lan kayu manis dados bumbu ingkang wigati ing masakan Rusia.

Teknik fermentasi kubis dipunsinaoni tiyang Tatar saking Tiongkok, lan dipunagem kangge damel sauerkraut. Kubis sampun lawas dipuntepang tiyang Éropah Utara, ananging tiyang Rusia dereng mangertosi cara ngawetaken kaliyan uyah utawa toya uyah. sapunika, sauerkraut dados salah satunggaling hidangan ingkang wigati ing Éropah Utara lan Éropah Tengah.[2]

Pengaruh masakan Perancis[besut | besut sumber]

ing wiwit abad ke-18, tsar Peter yang Agung ngizinaken mlebet peradaban Barat ing Rusia pramila masakan Jerman, Walanda, lan Swedia wiwit dados hidangan ing istana kaisar. Kalangan bangsawan sampun datangaken juru masak Éropah utaminipun saking Perancis.[3]

Koki imigran saking Perancis merdamel ing keluarga sugih, khususipun ing kalangan bangsawan sepanjang abad ke-18 lan abad ke-19.[2] benten saking sup Perancis ingkang dipundamel saking kaldu bening lan sayuran ingkang dipunalusaken, sup Rusia sapunika namung kentel . ing Rusia, koki Perancis ginaaken teknik damel sup saking Perancis kangge ngapiki resep-resep sup tradisional Rusia kadasta shchi. Masakan Perancis ugi nambah ragam saus dan hidangan penutup dalam masakan Rusia.

Sup[besut | besut sumber]

thumb|Kvass Makanan utami punika petani inggih punika serealia lan sayuran ingkang damel aneka warni bubur lan sup. Sup tradisional kadasta shchi, borscht, ukha, rassolnik, solyanka, botvinya, okroshka, lan turya (okroshka berisi roti) asalipun saking masakan petani ing Rusia.

Jinis-jinis sup tradisional:

  • Sup asrep saking kvass untuk makanan musim panas: okroshka, turya, dan botvinya
  • Sup encer lan setup saking sayuran
  • Sup berisi mi, daging, jamur, lan susu: lapsha
  • Sup berisi kubis ingkang dipunhidangken panas: shchi
  • Sup kental saking kaldu daging lan acar sayuran: rassolnik dan solyanka
  • Sup encer berisi iwak lan sedikit sayuran (kenthang): ukha
  • Sup saking serelia dan sayuran.

Hidangan utama[besut | besut sumber]

Potongan daging sapi mudi (babi utawa ayam) rebus berbumbu merica, peterseli, bawang putih ing gelatin.
Bola daging ingkang dipungoreng ing inggil wajan.
Daging dibungkus lembaran saking adonan tepung terigu ingkang dimatangkan kaliyan cara direbus.
Daging utawi sayuran dipunbungkus tepung ingkang dipunmatengake kaliyan cara direbus utawi dipunpanggang.
Panggang potongan daging lan bawang bombay ing tusukan besi.

Hidangan penutup[besut | besut sumber]

Minuman[besut | besut sumber]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b Strianese, Anthony J.; Pamela P. Strianese (2002). Dining Room and Banquet Management. Thomson Delmar Learning. p. 63. ISBN 0-7668-2686-4.  Cite uses deprecated parameter |coauthors= (help)
  2. ^ a b c Molokhovets, Elena; Joyce Toomre, penerjemah (1998). Classic Russian Cooking: Elena Molokhovets' A Gift to Young Housewives. Indiana University Press. ISBN 0-2532-1210-3.  Cite uses deprecated parameter |coauthors= (help); line feed character in |coauthors= at position 6 (help)
  3. ^ Schultze, Sydney; Sydney Ellen Schultz (2000). Culture and Customs of Russia. Greenwood Publishing Group. ISBN 0-3133-1101-3.  Cite uses deprecated parameter |coauthors= (help)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Masakan_Rusia&oldid=1038123"