Masakan Lombardia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Risotto alla Milanese

Masakan Lombardia (cucina lombarda) inggih punika masakan ingkang asalipun saking regione Lombardia ing Italia lor.[1] manawi dipuntepang dados pusat indhustri lan pérdagangan, kawasan punika ugi dipuntepang ngasilaken produk pertanian ingkang paling ageng ing Italia. Produk-produk pangan ingkang dipunkasilakén Lombardia antawisipun béras, pasta, lan produk-produk susu. sanèsipun punika, laladan punika ugi ngasilaken pintén-pintén produk peternakan kados ta domba lan babi.

Masakan khas[besut | besut sumber]

Ossobuco
Casoncelli alla bergamasca
  • Risotto alla milanese, masakan khas Milan ingkang sampun kathah dipuntepang ing sadaya donya, inggih punika wujud hidangan sego ingkang sampun dipunbumbui saffron.[2]
  • Casoncelli, produk pasta isinipun saking Bergamo lan Brescia ingkang asalipun saking bayem, telur, keju, biskuit amaretti lan tepung roti.
  • Pizzoccheri, tagliatelle (jinis pasta) saking buckwheat ingkang dipunhidangaken kaliyan kol savoy, mentega lan keju ingkang asalipun saking kawasan pagunungan Valtellina.
  • Polenta taragna, masakan bubur jagung ingkang populer ing kawasan lembah Po lan pagunungan Alpen.
  • Cotechino, jinis salami ukuran ageng.
  • Cassouela, rebusan ingkang kaisi daging babi lan kol savoy.
  • Zuppa ing trippa, rebusan babat.
  • Ossobuco, sup rebusan balung sikil anak sapi kaliyan sayuran, kaldu lan anggur putih. Biasanya dipunsajiaken kaliyan risotto alla milanese.
  • Panettone, kue bolu natal khas Milan.

Minuman[besut | besut sumber]

Lombardia gadhah tiga laladan ingkang kasil ombenan anggur, Valtellina, Bresciano lan Oltrepò Pavese, ingkang mroduksi 60 jinis anggur putih, abang lan sparkling wine ing pinten-pinten kategori kualitas: denominazione ing origine controllata (DOC), denominazione ing origine controllata e garantita (DOCG) lan indicazione geografica tipica (IGT). Produk-produknya antawisipun Franciacorta, Valtellina superiore, Valcalepio, Oltrepò Pavese, lan Garda classico.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Cuisine of Lombardy, academiabarilla. Akses:07-11-2012.
  2. Milanese-style risotto, academiabarilla. Akses:7-11-2012.