Masakan Lazio

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Spaghetti alla Carbonara

Masakan Lazio (Cucina Laziale) inggih punika jénis masakan ingkang asalipun saking regione Lazio, Italia pérangan téngah.[1] Masakan Lazio dipungayutakén kaliyan masakan khas Roma ingkang dipunmasak saking rèsèp sédèrhana namung kaliyan raos ingkang kiat. tiyang Lazio nyiptaakén tradisi kulinèr adédasar cita raos rakyat jélata kaliyan ginaakén bahan-bahan masakan ingkang sampun kacepakakén. anamung mékatén masakan Lazio dipunjangkepi kaliyan pinten-pinten jinis bahan ingkang aneka warni ingkang asalipun saking lahan pertanian punika ingkang subur. Produk-produk utami ing laladan ipunika antawisipun inggih punika pinten-pinten jinis pasta, iwak, keju pecorino, keju ricotta lan sayur-sayuran, mliginipun artichoke.

Masakan Khas[besut | besut sumber]

Bruschetta
  • Bruscheta, antipasto (makanan pambuka) khas Roma, wujud roti panggang ingkang dipuncelupaken ing lenga zaitun lan bawang putih, lajeng dipuntindei kaliyan tomat, sayuran, kacang, daging asin, utawi keju.
  • Bucatini all'amatriciana, masakan khas kutha Amatrice, provinsi Rieti, inggih punika sejinis spaghetti kandel ingkang dipunsajiaken kaliyan kombinasi saus bacon, tomat, cabai dan anggur putih lalu ditaburi dengan keju pecorino.
  • Gnocchi alla romana, hidangan gnocchi (sejinis pangsit) khas Roma, ingkang dipundamel saking adonan semolina (campuran bekatul dan gandum), susu lan ndok langkung dipuntaburi kaliyan keju lan mentega kanggé dipanggang ing salebeting oven.[2]
  • Spaghetti alla carbonara, inggih punika masakan spaghetti khas Lazio ingkang dipunsajiaken kaliyan saus ndok mentah, bacon, cabai, lan keju pecorino.
  • Rigatoni alla pajata, masakan pasta dumadi pipa ingkang dipunsajiaken kaliyan saus daging jeroan sapi mudha kaliyan tomat, lada, peterseli, lenga, lan anggur putih.
  • Abbacchio, anak domba ingkang saged dipunsajiaken kaliyan pinten-pinten metode, nanging limrahipun dipunpanggang, sanèsipun "alla cacciatora", inggih punika digoreng kaliyan bawang putih, rosemary, iwak teri, cabai lan anggur putih.
  • Porchetta, anak babi panggang ingkang kaisi pinten-pinten bahan kados ta adas alasan lan jeroan.
  • Coda alla vaccinara, masakan buntut sapi ingkang dipunmasak dados ragù lan dibumbui seledri, anggur sultana, kacang cemara, lan coklat ireng.
  • Trippa alla trasteverina, rebusan babat kaliyan lardon (lemak babi) wonten piranti masak saking tembikar.
  • Saltimbocca alla romana, potongan daging sapi mudi ingkang digulung kaliyan ham lan dipunparingi godong sage (salvia), lajeng dipunmasak kaliyan mentega lan dipunsajiaken panas-panas.
  • Carciofi alla giudia, masakan sayuran artichoke kaliyan lenga zaitun khas warga keturunan Yahudi.
  • Crostata di ricotta, kue tar ingkang kadamel saking campuran keju ricotta, gula, ndok, sari jeruk lan dipunparingi rerenggan anggur sultana, manisan jeruk lan kayu legi.
  • Frappe, utawa Angel Wings, sejinis kue khas Éropah ingkang dipuntepang kaliyan pinten-pinten asma. Frappe inggih punika kue renyah lan legi ingkang dipundamel saking adonan ingkang dumadi kados ta pita-pita ndawa lan ditaburi kaliyan gula alus.
  • Maritozzi, penganan manis ingkang ngandut kismis, kacang cemara, lan manisan.

Ombenan[besut | besut sumber]

Regione Lazio gadhah kebun anggur ing kawasan perbukitan Castelli Romani ingkang ngasilaken pinten-pinten jinis minuman anggur berkualitas kados ta, Frascati, Albano, Velletri lan Castelgandolfo. Sanèsipun wonten jinis-jinis anggur dipuntepang sanès ingkang asalipun saking kawasan Marino, Colli Albani, Colli Lanuvini, Viterbo lan Frosinone. Kota Montefascone, ing cerak tlaga Bolsena, punika pengasil saking anggur Est! Est! Est!.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. La Cucina Laziale, italianfood.about.com. Diaksès nalika 07 Novèmber 2012.
  2. Gnocchi alla Romana, whats4eats. Diaksès nalika 07 Novèmber 2012.