Masak ing kwali

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Masak saka svadbarski kupus (kubis manten) ing pot keramik, Serbia

masak ing kwali punika proses masak pangan ing pot digawe saka unglazed utawa gilap Pottery .

Teknik masak[besut | besut sumber]

Budaya sing beda duwe teknik masak panganan sing beda ing pot lempung. Sawetara nggunakake pot sing wis rampung kanthi dibakar lan mula ora perlu pot direndhem saben sadurunge digunakake. Sawetara durung rampung lan kudu direndhem ing banyu nganti 30-45 menit sadurunge saben digunakake supaya ora retak. Desain lan bentuk pot kasebut beda-beda beda saka budaya liyane menyang budaya liyane sing cocog karo gaya masakane.

Bumbu penting kanggo nyegah retak kapal nalika panas banget. Panci lempung wiwitane diwenehi bumbu minyak lan banyu panas nanging bisa diasinake mung sawise pirang-pirang panggunaan pertama, sajrone panganan bisa luwih suwe kanggo masak. Sampeyan uga penting supaya ora ana owah-owahan suhu sing ndadak, sing bisa nyebabake pot bisa retak. Panas kudu diwiwiti kurang lan mundhak kanthi bertahap ing kompor lan ing oven.


Panganan ing njero panci kélangan sithik nganti ora asor amarga diubengi kukus, nggawe sajian empuk lan rasa. Banyu sing diserep ing tembok pot bisa nyegah kobong yen pot ora diidhekake garing kabeh. Amarga ora perlu ditambahake minyak karo teknik masak iki, panganan sing dimasak ing lempung asring luwih murah tinimbang lemak tinimbang panganan sing disiyapake kanthi cara liyane.

Titik lempung Cina, digunakake kanggo masak panganan utawa obat-obatan
Tahu Sapo tahu lan sayuran sing dimasak ing lempung

Pot tradisional digunakake kanggo masak diarani Kuali utawa gentong. Masakan sing misuwur yaiku empal gentong (daging sapi karo sup santen). Sapo tahu saka Tionghoa yaiku tahu lan sayuran sing dimasak ing lempung.

Tukang gawe Tajine

Referensi[besut | besut sumber]