Mas Penewu Suraksohargo

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Mbah Maridjan

Mas Penewu Suraksohargo ingkang langkung tinepang kanthi asma Mbah Maridjan inggih punika tiyang ingkang identik kaliyan Gunung Merapi. Mbah Maridjan gadhah asma Mas Penewu Suraksohargo. Piyambakipun kados lair ing taun 1927 ing Dukuh Kinahrejo, Désa Umbulharjo, Cangringan, Yogyakarta. Mbah Maridjan séda ing tanggal 26 Oktober 2010, wekdal Gunung Merapi njebluk. Awan panas punika nginggilipun 1,5 kilomèter.

Profil Mbah Maridjan[besut | besut sumber]

Mbah Maridjan inggih punika juru kunci saking Gunung Merapi, ingkang dados utusan Sri Sultan Hamengkubuwono IX. Saderengipun dados juru kunci Gunung Merapi ing taun 1982, Mbah Maridjan uga dados wakil juru kunci ingkang dipunwiwiti taun 1970. Mbah Maridjan patutan inggih punika Mbah Anjungan, Raden Ayu Surjana, lan Raden Ayu Marjuna. Mbah Anjungan piyambak dados penasihat Présidhèn Soekarno saking taun 1968 ngantos 1969, lan saking taun 1974 ngantos 1987 dados wali Mangkunagara VIII. Piyambakipun tinepang déning tiyang kathah ing taun 2006, amargi bencana Gunung Merapi.[1] Piyambakipun pinanggih séda kanthi posisi sujud. Sapanunggalipun piyamabipun wonten 16 tiyang ingkang séda ing griya Mbah Maridjan amargi Gunung Merapi njebluk.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. selebriti.kapanlagi.com(dipuntingali tanggal 28 Agustus 2011)
  2. regional.kompas.com(dipuntingali tanggal 28 Agustus 2011)