Menyang kontèn

Mark Zuckerberg

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Mark Zuckerberg
Zuckerberg ing warsa 2019.
LairMark Elliot Zuckerberg
(1984-05-14) Mèi 14, 1984 (umur 40)[1]
White Plains, New York, AS
Alma materPhillips Exeter Academy
Universitas Harvard (keluar)
PakaryanCEO Meta Platforms Inc.
BojoPriscilla Chan (12 Mei 2014)
BebungahTIME Person of the Year 2010
Sana jaringanfacebook.com/MarkZuckerberg

Mark Elliot Zuckerberg inggih menika satunggalipun pengusaha Amerika sarta filantropis ingkang sampun kacathet dados tokoh wigati wonten ing jagad bisnis digital. Panjenenganipun nggih menika salah satunggaling pendhiri layanan media sosial Facebook ing taun 2004, dipunrembag kaliyan rencangipun ing Universitas Harvard. Tindak tanduk ingkang manggihaken kawigatosan inggih menika langkahipun Mark Zuckerberg ingkang nggih dipunrembag kaliyan rencang-rencangipun wonten ing ngadegaken perusahaan induk Facebook, ingkang dipunwastani Meta Platforms (satunggiling wekdal dipunwastani Facebook, Inc.). Panjenenganipun Zuckerberg sapunika dados executive chairman, CEO, lan pamilik saham mayoritas ing perusahaan Meta Platforms.

Mark Zuckerberg sampun kagungan wekdal nglajengaken studinipun wonten ing Universitas Harvard, nanging boten ngantos purna amargi panjenenganipun milih kangge nyinaoni lan ngembangaken usaha Facebook. Dadosipun Facebook ing wulan Februari taun 2004, minangka upaya gotong royong kaliyan rencang-rencangipun ing asrama, kalebet Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz, lan Chris Hughes. Ing wiwitan, Facebook namung dipunaksenaken wonten ing kampus-kampus piyambak, nanging enggal-enggal ngembang wonten ing jagad pendidikan luwih jembar lan ugi masyarakat sakabehe.

Mark Zuckerberg sampun katetepaken dados satunggalipun tiyang ingkang kagungan pengaruh paling ageng wonten ing donya déning majalah Time ing taun-taun 2008, 2011, 2016, lan 2019. Malah, panjenenganipun kapilih dados 'Time Person of the Year' wonten ing taun 2010, ing wekdal Facebook nglampahi pangangge 500 yuta pangguna.[2] Wonten ing taun 2016, Zuckerberg ugi dados salah satunggaling tiyang ingkang kawastan wonten ing daftar Forbes 'World's Most Powerful People', ingkang dipunperingkat 10.[3] Panjenenganipun ugi wonten ing daftar Forbes '400 Wealthiest Americans' wonten ing taun 2023, kanthi dipunperingkat kaping wolu lan nggadhahi kekayaan bersih $106 milyar.[4] Dhateng mangsa Januari taun 2024, kekayaanipun Zuckerberg nurut Forbes sampun mundhak dados $132 milyar, dadosaken panjenenganipun dados satunggalipun tiyang paling sugih nomer lima wonten ing donya.[5]

Kasilipun enggal dangu, ing taun 2012 Facebook sampun nggayuh pangguna ngantos 1 milyar tiyang. Wulan Mei taun punika ugi, Zuckerberg dadosaken perusahaannipun dadi publik, kanthi tansah njaga kendali mayoritas saham. Kagungan gelar minangka milyader dhiri ingkang paling enom wonten ing donya ing taun 2007, wonten ing yuswanipun ingkang namung 23 taun. Saliyane kariripun wonten ing bisnis digital, Zuckerberg ugi nglantikaken inisiatif filantropi Chan Zuckerberg, ingkang minangka usaha kangge nyumbang wonten ing bidang sosial lan kesehatan.

Mark Zuckerberg sampun ngadhepi pirang-pirang gugatan hukum ingkang gegandhengan kaliyan damelan, kepemilikan, lan masalah privasi pangangge Facebook. Panjenenganipun ugi ngrintis kelompok lobi pro-imigrasi ingkang dipunsebat FWD.us ing taun 2013. Mrih wangsulipun, Mark Zuckerberg sampun dipunpundhut kesah ing ngajeng Komite Senat Amérika Serikat wonten ing wulan April taun 2018, kangge mirsani babagan panggunaan data pribadi ing Facebook lan skandal data Facebook-Cambridge Analytica. Mekaripun kanthi cepet wonten ing industri teknologi ugi nyengkuyung panjrih politik lan pengawasan hukum.

Sitiran[besut | besut sumber]

  1. Pilkington, Ed (March 10, 2011). "Forbes rich list: Facebook six stake their claims". The Guardian. UK. Dibukak ing March 30, 2011.
  2. Grossman, Lev (December 15, 2010). "Person of the Year 2010: Mark Zuckerberg". Time. Diarsip saka sing asli ing August 17, 2013. Dibukak ing January 22, 2024. {{cite magazine}}: More than one of |archivedate= and |archive-date= specified (pitulung); More than one of |archiveurl= and |archive-url= specified (pitulung)
  3. "The World's Most Powerful People". Forbes. December 2016. Diarsip saka asliné ing January 5, 2018. Dibukak ing December 14, 2016.
  4. "Mark Zuckerberg". Forbes. October 2023. Diarsip saka asliné ing October 26, 2023. Dibukak ing October 4, 2023.
  5. "Mark Zuckerberg". Forbes. Diarsip saka asliné ing December 22, 2022. Dibukak ing January 6, 2024.