Maraton Beijing

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
2008 Olympic Sports Centre.JPG

Maraton Internasional beijing (Hanzi:北京国际马拉松赛; Pinyin:běijīng guójì mǎlāsōng sài) ya ikumaraton taunan jarak 42,195 km diadake ing bulan Oktober ing Beijing, Cina. Perlombaan kang awalan diadake taun 1981 lan diselenggaraake saben taun. Perlombaan dimulai ing Lapangan Tiananmen nganti National Olympic Sports Centre stadion Jiang yi.[1]. Beijing Maraton 2012 dianake tanggal 14 Oktober, 2012.

Sajarah[besut | besut sumber]

Beijing Internasional Maraton wis dianakake déning Asosiasi Atletik Cina saben taun awit 1981. Penciptaan lomba, kang ning alam internasional teka wiwit, ya iku pérangan teka obahan kang luwih jembar kanggo mbukak Cina lan budaya kanngo berinovasi - owah-owahan kang kabawah denig Deng Xiaoping, kang ngusahake kanggo ngadohke Cina saka Maoisme.[2]

Ing taun 1986 Taisuke Kodama teka Jepang gawé rekor kursus priya ing waktu 2:07:35. taun 1988 Pelari Ethiopia Abebe Mekonnen bisa madani waktu lan komentator (kalebu Asosiasi Statistik maraton) ​​nganggap hal iki catatan kang benar, sehubungan kaliyan laporan yèn taun 1986 ya iku wantara 400 M lari maraton jarak pendek.[3] taun 2003, Sun Yingjie Pelari teka Cina kecatet dadi pelari perempuan saat iki nempuh waktu 2:19:38 mlebu ing jero rekor Asia lan paling rikat nomer papat kang tau ana ing waktu kui, lan ia tetep dadi rekor catatan Cina kanggo aktivitas mau.[4] Perlombaan ing taun 2005 Sun Yingjie ngeraih medali Permainan emas kanggo perempuan, sauntara peringkat kaping pitu diraih déning Zhang Qingle (18 taun ing saat kui) ya iku pelari priya teka Cina lan meraih emas.[5]

Pemenang[besut | besut sumber]

Pelari Cina Bai Xue telah memenangkan lomba dua kali berturut-turut.

      Catatan tertentu       Kejuaraan balap nasional

Tahun Pemenang priya Waktu
(h:m:s)
Pemenang Wanita Waktu
(h:m:s)
2011 Cithakan:Country data KEN 2:09:00  Wei Xiaojie (CHN) 2:28:05
2010 Cithakan:Country data ETH 2:15:45  Wang Jiali (CHN) 2:29:31
2009 Cithakan:Country data KEN 2:08:20  Bai Xue (CHN) -2- 2:34:44
2008 Cithakan:Country data KEN 2:10:14  Bai Xue (CHN) 2:26:27
2007 Cithakan:Country data KEN 2:08:09  Chen Rong (CHN) 2:27:05
2006 Cithakan:Country data KEN 2:10:36  Sun Weiwei (CHN) 2:34:41
2005 Cithakan:Country data KEN 2:06:55[6]  Sun Yingjie (CHN) -4- 2:21:01
2004 Cithakan:Country data KEN 2:10:42  Sun Yingjie (CHN) -3- 2:24:11
2003  Ian Syster (RSA) 2:07:49  Sun Yingjie (CHN) -2- 2:19:39
2002  Li Zhuhong (CHN) 2:13:09  Sun Yingjie (CHN)[7] 2:21:21
2001  Gong Ke (CHN) 2:10:11  Liu Min (CHN) 2:23:37
2000 Cithakan:Country data KEN -2- 2:13:52  Wei Yanan (CHN) 2:26:34
1999  Kenichi Suzuki (JPN) 2:11:33  Ai Dongmei (CHN) 2:29:20
1998  Kim Jung-Won (PRK) 2:13:49  Wang Yanrong (CHN) 2:28:50
1997  Hu Gangjun (CHN) -3- 2:09:18  Pan Jinhong (CHN) 2:26:39
1996 Cithakan:Country data KEN 2:10:37  Ren Xiujuan (CHN) -2- 2:27:13
1995  Meng Xianhui (CHN) 2:16:20  Ren Xiujuan (CHN) 2:30:00
1994  Hu Gangjun (CHN) -2- 2:10:56  Wang Junxia (CHN) 2:31:11
1993  Hu Gangjun (CHN) 2:10:27  Li Yemei (CHN) -2- 2:30:36
1992  Takahiro Izumi (JPN) 2:11:29  Xie Lihua (CHN) 2:28:53
1991 Cithakan:Country data ETH 2:12:55  Deborah Noy (GBR) 2:35:18
1990  Peter Dall (DEN) -2- 2:14:55  Li Yemei (CHN) 2:32:14
1989  Peter Dall (DEN) 2:12:47  Mun Gyong-Ae (PRK) 2:27:16
1988 Cithakan:Country data ETH 2:07:35
1987 Cithakan:Country data TAN 2:12:19
1986  Taisuke Kodama (JPN) 2:07:35[8]
1985  Shigeru Sō (JPN) 2:10:23
1984  Hideki Kita (JPN) 2:12:16 -
1983  Ron Tabb (USA) 2:18:51
1982  Li Jong-Hyung (PRK) 2:14:44
1981  Kjell-Erik Ståhl (SWE) 2:15:20

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. Jiang, Yi (2007-10-21). Kinyanjui, Chen take top honours in Beijing – Beijing Marathon. IAAF. Retrieved on 2010-08-21.
  2. Butcher, Pat (2010-10-22). Sammy Mugo aiming for Beijing Marathon title defence. IAAF. Retrieved on 2010-10-23.
  3. Beijing International Marathon. Association of Road Racing Statisticians (2009-10-20). Retrieved on 2010-10-23.
  4. Sun Yingjie sets Asian marathon best with fourth fastest time in history. IAAF (2003-10-20). Retrieved on 2010-08-15.
  5. Jalava, Mirko (2005-10-16). Sun Yingjie scores fourth consecutive Beijing win, Benson Cherono men's winner. IAAF. Retrieved on 2010-08-15.
  6. Time invalid – finished the race 800 metres short due to misdirection.
  7. Wei Yanan, the original winner in 2:20:23, was later disqualified for drug abuse.
  8. The course is believed to have been around 400 metres short of the official 42.195 km distance.

Pranala njaba[besut | besut sumber]