Manuk sekretaris

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Manuk sekretaris
Secretary bird
Sagittarius serpentarius Sekretär.JPG
Manuk Sekretaris ing Taman Nasional Serengeti
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Aves
Ordho: Accipitriformes
Famili: Sagittariidae
(R. Grandori & L. Grandori, 1935)
Génus: Sagittarius
Hermann, 1783
Spésies: S. serpentarius
Jeneng binomial
Sagittarius serpentarius
(J. F. Miller, 1779) [2]

Manuk sekrétaris (Inggris: secretarybird; jeneng ilmiah: Sagittarius serpentarius) ya iku jinis manuk kang ukurane gedhé manggon ing wilayah tèrèstrial. Manuk iki unggas èndhemik saka Afrika, kerep ditemokaké ing lapang sesuketan kang tinarbuka utawa grassland lan sabana ing wilayah Afrika sub-Sahara.

Senadyan kalebu ordo Accipitriformes, kang uga kalebu akèh-akehé manuk pamangsa liyané kaya déné manuk layangan, wulung, vulturelan harrier, jinis iki digolongaké menyang familia dhéwé, ya iku Sagittariidae.

Pasebaran lan habitat[besut | besut sumber]

Rangka balungan manuk sekretaris.

Manuk sekrétaris iku manuk èndhemik saka Sub-Sahara Afrika lan nonmigran, sanajan padha bisa waé pindhah ngetutaké sumber pangané.[3] Pasebarané wiwit saka Mauritania tumeka Somalia lan sisih kidul tumeka ing Tanjung Harapan. Manuk iki uga ditemokaké ing manéka warna dhataran, saka dhataran gisik nganti ing dhataran dhuwur.[4]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. BirdLife International (2013). "Sagittarius serpentarius". IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature. Dijupuk 26 November 2013. 
  2. "Secretarybird (Sagittarius serpentarius) – BirdLife species factsheet". birdlife.org. 
  3. Bird Migration in Africa: Movements between six continents, Volume 2 – Curry-Lindahl, K., New York: Academic Press (1981)
  4. - Dean, W. R. J.; Milton, S.J.; Jeltsch, F. (1999) "Large trees, fertile islands, and birds in arid savanna" Journal of Arid Environments 41 61–78