Jalak

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Manuk Jalak)
Jalak
Javan Myna (Acridotheres javanicus).jpg
Jalak Jawa (Jalak kebo)
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Aves
Ordho: Passeriformes
Famili: Sturnidae
Kulawarga
Sturnus
Leucopsar

Acridotheres

Jalak (Ingg. starling) ya iku jeneng kulawarga manuk ocèhan saka suku Sturnidae. Manuk kang umumé wujudé (kira-kira 20–25 cm), gagah, nduwèni cucuk kang kuwat, lancip lan lurus. Sikilé dawa padha karo awaké lan manuk iki akèh nyusuh ana ing wit kang bolong.Manuk jalak uga gampang dijinakake , lan asring diingoni ana ing kandhang utawa ana ing tlatah jawa asring kasebut kurungan. Manuk saka kulawarga Sturnidae bisa ditemoni ana ing sakubeng tlatah ing indonésia mliginé ana ing Pulo Sumatra , Jawa , lan Bali . Uga manuk jalak uga kasebar ana ing laladan kulon Bangladesh , Bhutan , Kamboja , Cina , India , Laos , Myanmar , Nepal , Pakistan , lan Thailand[1].

Pakan[besut | besut sumber]

Pakan sadina-dina akèeh mangan sak anané pangganan mulai saka woh-wohan nganti wiji-wijian. Manuk Jalak ana ing kurungan racaké dipakani arupa voer, woh , gedhang, kroto, lan anggo-anggo.

Lanang wedhoké[besut | besut sumber]

Angèl banget mbédakake manuk jalak lanang lan wadon. Lumrahé digolèki ing pérangan kloaka lan Jalak lanang ing pérangan kloaka kang metu.

Jalak Bali

Jinis[besut | besut sumber]

Jinise kira-kira ana 25 jinis jalak lan kulawargané kerabat, yaitu perling lan beo, ing Indonésia.

Mumpangat[besut | besut sumber]

Lumrahé manuk kasebut digandrungi wong kang ana ing kutha utawa ana ing désa, uga akèh kang nyenengngi wujud lan suarané kanggo ocehan [3]. Manuk Jalak uga ngandhut khasiat kang unik ya iku :

  1. Bisa warasake lemes syahwat.
  2. Bisa nahan banyu mani kang cepet métu.
  3. Bisa ngobati ambegan sésék (sesak napas)

Cathetan suku[besut | besut sumber]